Zdravlje

Pratite nas na Google news

Korona virus preko posteljice može preći na fetus

Korona virus preko posteljice može preći na fetus
Foto: N.N. | Korona virus preko posteljice može preći na fetus
N.N.

Korona virus može preći preko posteljice trudnice do fetusa, sugeriše novo istraživanje koje su proveli naučnici u Italiji.

Istraživanje je provedeno nakon što su dvije trudnice zaražene korona virusom rodile bebe kod kojih je takođe potvrđena infekcija Covid-19, izvijestio je Claudio Fenizia sa Univerziteta u Milanu, javlja CNN.

Naučnici su posmatrali 31 ženu zaraženu korona virusom u kasnoj trudnoći u jeku pandemije korona virusa u Italiji. Oni su na prisustvo korona virusa testirali majke, njihove bebe nakon rođenja, posteljicu, pupčanu vrpcu, majčinu vaginalnu tekućinu i majčino mlijeko. Kod dva novorođenčeta potvrđeno je prisustvo infekcije Covid-19, piše Klix.

“Rezultati do kojih smo došli sugerišu kako je došlo do vertikalnog prenosa zaraze u dva slučaja. Virus je pronađen u posteljici i krvi iz pupčane vrpce, u vagini trudnice i u mlijeku. Ovo je prvi alarm koji bi trebao podići svijest o temi koja još nije dobro istražena”, rekao je Fenizia.

Posteljice kod ovih porodilja su bile upaljene, što je znak infekcije. U krvi iz pupčane vrpce jednog od novorođenčadi pronađena su antitijela koja su ukazivala na nedavnu infekciju. Te vrste antitijela obično se ne prenose s majke na dijete, što je pokazatelj da je fetus bio direktno zaražen, pojasnio je Fenizia.

Na sreću, majke su se zarazile u kasnoj trudnoći, tako da je mala vjerovatnoća da bi koronavirus uticao na razvoj beba. Na primjer, zika virus može preći s trudnice na nerođeno dijete, ponekad uzrokujući ozbiljna oštećenja mozga i stanje zvano mikrocefalija. HIV - virus koji uzrokuje AIDS takođe se može prenijeti prilikom poroda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije