Zdravlje

Kumkvat - zlatna narandža u službi zdravlja

Kumkvat - zlatna narandža u službi zdravlja
Foto: Ilustracija | Kumkvat - zlatna narandža u službi zdravlja

Sigurno ste na policama vaših supermarketa primijetili košarice sa voćem koje neodoljivo podsjeća na male ovalne narandže?

To je kumkvat, agrum iz porodice rutvica. Spominje se u kineskoj literaturi iz 12. vijeka pa se stoga vjeruje da i potiče iz Kine. Kumkvat je vrsta citrusnog voća veoma slatkastog ukusa, a ono što ga razlikuje od ostalih citrusnih voćkica je to što se jede zajedno sa korom. Dostupan je tokom cijele godine, prvobitno je uzgajan samo u Kini, a danas je njegova proizvodnja proširena po cijelom svijetu.

Jača imunitet

Kumkvat je fenomenalan izvor vitamina C, sadrži čitavih 43,9 miligrama na 100 grama, što je 73 odsto od preporučene dnevne doze.

Zbog tolike koncentracije vitamina C odličan je za jačanje imuniteta, a štiti i od prehlade, gripa, kao i drugih uobičajenih infekcija.

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Konzumacijom kumkvata snižavate povišen holesterol i trigliceride u krvi, što utiče na dobar protok krvi i smanjenje rizika od moždanog i srčanog udara. Ova voćka je bogata kalijumom koji održava dobar nivo tečnosti u tijelu, a to je od velikog značaja za dobar krvni pritisak i otkucaje srca.

Pored svega toga, tu su i zdrave omega-3 i omega-6 masne kiseline, poznate po tome što su od velikog značaja za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Štiti od dijabetesa

Zbog svih antioksidanata koji idu u paru sa zdravim dijetalnim vlaknima i omega-6 i omega-3 masnim kiselinama, koji pod kontrolom drže nivo triglicerida, kumkvat je voćka odlična za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2.

Štiti od upala

Fitonutrijenti, antioksidanti i tanini su dokazano snažni borci protiv upalnih stanja u organizmu koja uzrokuju slobodni radikali. Kumkvat se pokazao odličnim u prevenciji artritisa i krutih arterija.

Podiže nivo energije

Neka se ova neobična voćka obavezno nađe u vašim jutarnjim šejkovima jer je odličan izvor riboflavina koji dokazano ubrzava metabolizam i potpomaže probavu ugljikohidrata, proteina i masti. Veoma je efektan za brz nalet energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije