Zdravlje

Lijek će najbolje djelovati ako ste u ovom položaju, sugeriše studija

Lijek će najbolje djelovati ako ste u ovom položaju, sugeriše studija
Foto: Pexels/Pixabay | Lijek će najbolje djelovati ako ste u ovom položaju, sugeriše studija

Nova studija pod nazivom "Računarsko modeliranje rastvaranja lijeka u ljudskom želucu: Efekti držanja i gastropareze na bioraspoloživost lijeka, objavljena u naučnom časopisu Physics of Fluids, sugeriše da je najbolje da, kada uzimate tabletu, legnete bočno na desnu stranu.

Zašto bi to bilo važno? U osnovi, zbog gravitacije - kada ležite na lijevoj strani, izlaz želuca u dvanaestopalačno crijevo je na najvišoj tački. U tom položaju, brzina kojom lijek napušta vaš stomak i ulazi u krvotok je značajno smanjena.

Šta je s ustajanjem? To je svakako bolje nego ležati na lijevoj strani. Još bolje je stajati i nagnuti se unazad. Ali testirali su različite položaje i ležanje na desnoj strani je bilo najbolje, piše theguardian.com.

Studija je rađena uz pomoć kompjuterske simulacije ljudskog stomaka zasnovane na snimanju magnetnom rezonancom. U ovom slučaju, koristili su podatke modeliranja stomaka 34-godišnjeg muškarca.

Može li vaše držanje zaista toliko da promijeni? U nekim slučajevima, ležanje na desnoj strani dovelo je do udvostručavanja koncentracije oslobođenog aktivnog sastojka lijeka.

Da li ovo važi za sve različite vrste tableta koje ljudi mogu uzeti?

To je komplikovano. Neke pilule su dizajnirane da otpuštaju svoj aktivni sastojak sporo, druge brzo, tako da ubrzanje rastvaranja nije uvijek dobra stvar. Takođe je uključeno mnogo drugih faktora, uključujući sadržaj želuca, pokretljivost želuca i dinamiku želudačne tečnosti. "Naročito", kaže studija, "kontrakcije stomaka izazivaju pritisak i sile koje stvaraju složene putanje tableta".

Pojednostavljen zaključak svakako glasi: "Oralno davanje ostaje bezbjedan, ekonomičan i lak način davanja ljekova, a ležanje na desnoj strani može znatno pomoći apsorpciji".

(Vijesti.me)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije