Zdravlje

"Lijekovi" koji opijaju mirisom

"Lijekovi" koji opijaju mirisom
Foto: N.N. | "Lijekovi" koji opijaju mirisom

Začini i ljekovito bilje u nekim jelima korisniji su od glavnih sastojaka. Oni čuvaju zdravlje, bore se protiv bolesti, a uz to su neodoljivog mirisa i ukusa.

Cimet

Cimet je bogat vrlo moćnim nutrijentima, s antioksidativnim svojstvima koje pomažu ćelijama da se bore protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidanti pomažu tijelu da se bori protiv raka, dijabetesa, senilnosti…

Đumbir

Đumbir je poznat kao sredstvo za borbu protiv mučnine, ubrzavanje probave, te uopšte za olakšavanje probavnih tegoba.

Jak je i trebalo bi ga uzimati u vrlo malim količinama, ali svakodnevno.

Ruzmarin

Ruzmarin se još od antičke Grčke povezuje s memorijom, kada bi studenti nosili ruzmarin dok bi se spremali za velike ispite. Trebalo bi da ga izbjegavaju trudnice, jer se koristio kao sredstvo za izazivanje pobačaja.

Bosiljak

Bosiljak se obično povezuje s mediteranskom kuhinjom, ali zapravo dolazi iz Indije, gdje se tradicionalno koristi za liječenje astme, stresa i dijabetesa. Ima snažna antimikrobna svojstva, a bori se protiv vrlo otpornih mikroba, poput ešerihije koli.

Crni biber

Njegova ljekovita svojstva pripisuju se alkaloidu piperinu koji utiče na bolju apsorpciju mnogih nutrijenata. Studije su pokazale i njegovo antikancerogeno djelovanje (rak pluća i melanom).

Ljuti feferoni

Svježe čili papričice su bogate vitaminom C. Zbog svog analgetskog djelovanja sastavni je dio različitih preparata za ublažavanje bolova.

Korijander

Koristi se za snižavanje ukupnog holesterola i LDL holesterola, a doprinosi povećanju HDL holesterola. U tradicionalnoj medicini se koristi kod probavnih smatnji. 

Klinčić

Često se koristi u kombinaciji sa cimetom i kimom. Snažno antimikrobno djelovanje pripisuje se njegovom sastojku eugenolu pa uspješno uništava bakterije, gljivice i parazite. Koristi se i kao lokalni anestetik.

  • ANIS - Pomaže kod nadutosti, reumatskih bolesti i disajnih poteškoća.
  • LAVANDA - Djeluje opuštajuće i umirujuće.
  • LOVOR - Potiče probavu i poboljšavaja apetit.
  • MAJČINA DUŠICA - Djeluje povoljno na disajne organe, želudac, poboljšava apetit i umiruje živce. Pomaže kod glavobolje i nesanice.
  • ORIGANO - Bori se protiv kašlja, probavnih i menstrualnih tegoba, te umora.
  • CRVENA PAPRIKA - Korisna je kod prehlade, poboljšava probavu, ali nadražuje probavne organe, pa s njom treba biti oprezan.
  • PERŠUN - Popravlja loš zadah, djeluje diuretički, poboljšava probavu i pomaže u borbi protiv celulita.
  • VANILIJA - Djeluje opuštajuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije