Zdravlje

Ljekari apeluju: Ne uzimajte antibiotike "na svoju ruku"

Ljekari apeluju: Ne uzimajte antibiotike "na svoju ruku"
Foto: Pixabay | Ljekari apeluju: Ne uzimajte antibiotike "na svoju ruku"

Mikrobiloška otpornost na antibiotike predstavlja ozbiljnu prijetnju čovječanstvu.

Zbog toga najozbiljnije upozorenje svima da antibiotike ne koriste "na svoju ruku". Bez ljekarske odluke i mjere nema uspješnog liječenja bakterijskih infekcija, istaknuto je u Foči na skupu povodom Svjetske sedmice svjesnosti o racionalnom korišćenju antibiotika.

Posljednjih godina bakterije u čovjeku sve su otpornije na dejstvo antibiotika. Iz Svjetske zdravstvene organizacije alarmirali su javnost i problem stavili na listu globalnih rizika. Istraživanja su ukazala da jedan od uzroka nepropisno uzimanje antibitika.

Često pacijenti antibiotike bez nadzora ljekara uzimaju za liječenje virusnih infekcija, prehlade i gripa. Poznato je da se ovaj lijek koristi samo u liječenju bakterijskih infekcija.

"Pored rezistencije koja vlada u humanoj populaciji, imamo veliki problem sa upotrebom antibiotika u veterini i poljoprivredi, gdje mi unoseći meso i mlijeko unosimo visoku stopu rezistencije", pojašnjava doktorka Dragana Sokolović, šefica Katedre za farmakologiju Medicinskog fakulteta Foča.

Od izbijanja pandemije virusa korona, kada je smanjen broj pacijenata u domovima zdravlja, primjetno je da je porastao broj korišćenja antibiotika. Utvrđena je zloupotreba lijeka, pošto ljekari nisu izdavali recepte.

"Mi se zaista borimo za neke antibiotike, poput hemomicina, jer ćemo ih vrlo brzo izgubiti u određenim infekcijama gdje smo ih racionalno koristili", navodi Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Foča.

Vraćanje upotrebe antibiotika u zakonske okvire u dosadašnjoj praksi nije imalo pomaka. Medicinski fakultet Foča uskoro će sprovesti istraživanje o korišćenju antibiotika u Srpskoj uz podršku budućih ljekara.

"Hoćemo da napravimo iskorak i izađemo izvan okvira, te da s našim studentima šeste godine, koji stupaju u praksu, sprovedemo to istraživanje", kaže Dragana Drakul, docent na ovom fakultetu.

Predavanju o antimikrobnoj rezistenciji osim studenata i nastavnika, prisustvovali su i ljekari Univerzitetske bolnice Foča.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije