Zdravlje

Ljekovita svojstva listova mrkve

Ljekovita svojstva listova mrkve
Ljekovita svojstva listova mrkve

Listovi mrkve imaju malo gorak ukus, ali su nevjerovatno dobri za naše zdravlje.

Ove zelene peruške su pune hlorofila, koji djeluje detoksifikujuće na jetru i cijelo naše tijelo. Prema nekim istraživanjima, pomažu u sprečavanju raka i razvoja tumora i pune su antioksidanata. Najlakše je da ih konzumirate izmiksane sa nekim slađim sokom, poput soka od jabuke.

Sadrže mnogo vitamina i minerala, a čak imaju više vitamina K nego bilo koje drugo povrće, a to je važan vitamin koji pomaže u slučajevima ogrebotina, posjekotina, modrica.

Listovi mrkve nisu otrovni, kako neki misle, ali sadrže furokumarin, koji može izazvati blagu alergijsku reakciju kod nekih ljudi. Konzumiranje listova mrkve je dobro, jer sadrže i mnogo kalijuma, važnog za kardiovaskularno zdravlje. Sami listovi sadrže i do 6 puta više vitamina C od samog korijena, piše Stil.

Djeluju i kao diuretik i važni su kada je u pitanju izbacivanje viška vode iz tijela, djeluju antiseptički, protiv lošeg zadaha, bolnih desni i kod zubobolje.

U Italiji ih već vijekovima ubacuju i u omlete ili salate sa jajima.

Takođe, možete napraviti i čaj.

Kuvanjem se gubi njihov gorak ukus, a najbolje ih je koristiti svježe i ne tretirane pesticidima. Možete ih pomiješati sa malo bijelog luka i sirćeta da ubijete gorčinu u listovima, a ovu smjesu možete upotrebiti i kao marinadu.

Čaj od listova mrkve

2 šolje svježih listova mrkve prelijete sa 8 šolja kipuće vode. Ostavite da odstoji poklopljeno dok se voda ne ohladi, procijedite i pijte. Ovaj napitak je odličan za čišćenje organizma, posebno ako imate problema sa urinarnim traktom ili kamenčićima u bubregu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije