Zdravlje

Ljuska od jaja kao lijek za mnoge bolesti

Ljuska od jaja kao lijek za mnoge bolesti
Ljuska od jaja kao lijek za mnoge bolesti

Ljuska jajeta sadrži 90 odsto kalcijuma i najbolji je prirodni izvor tog minerala, osim kalcijuma, ljuska jajeta sadrži za ljudsko tijelo važne elemente u tragovima: željezo, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, krom i molibden.

Zbog toga mnogi stručnjaci preporučaju mljevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo djelotvornu nadopunu kalcijuma.

Zavisno o životnoj dobi, preporučena dnevna doza je 1,5 - 3 g mljevene ljuske jajeta. Pri tom je važno znati da 1 kaškica ljuski u prahu sirovog jajeta ima oko 5 g i sadrži 1600 - 1800 mg kalcija, piše Ljekoviti recepti.

Rad štitne žlijezde

Ljuske od 8 jaja dobro oprati i osušiti. Ljuske zdrobiti, preliti sokom od 2 limuna i ostaviti u hladnjaku nekoliko dana. Kad se ljuske otope, tekućinu procijediti i pomiješati s 1 l rakije i 1 kg meda. Ostaviti da odstoji 7 dana prije upotrebe. Uzimati 2-4 puta na dan po 1 kašku, poslije jela.

Tegobe (gastritis, čir)

1kašiku mljevenih ljuski jaja pomiješati sa 1 kašikom šećera i 1 kašikom mljevenog muškatnog oraščića. Uzimati 20 dana, 3 puta na dan po 1 kaškicu.

Na vrh noža mljevenih ljuski jaja pomiješati sa 2 kašike limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodati 1 dl toplog mlijeka. Uzimati 2 puta na dan, ujutro na prazan želudac i navečer prije spavanja.

Za jačanje organizma i čišćenje krvi

Ljuske od 4-5 jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u 3 I vode. Vodu s ljuskama čuvati u hladnjaku do nedelju dana i koristiti kao vodu za piće. Dnevno uzimati 2-3 čaše vode s malo limunovog soka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije