Zdravlje

Magične biljke ruske tradicionalne medicine

Magične biljke ruske tradicionalne medicine
Foto: pixel2013/Pixabay | Magične biljke ruske tradicionalne medicine

Na velikom prostranstvu Rusije, hiljadama godina, biljke se koriste za liječenje bolesti i očuvanje zdravlja.

Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar za RTS je izdvojio neke od najpoznatijih biljaka ruske tradicionalne medicine.

"Jedna od biljaka o kojima se najmanje zna je pasji trn ili vučiji trn koji raste na jednom ogromnom prostranstvu od Nepala, pa do čitave Evrope i ima divne ružičaste bobice koje su verovatno najbolji izvor vitamina C, ali i omega tri masnih kiselina", Antonijević.

Vučji ili pasji trn - panacea

Vučji trn se koristi, bilo da je u pitanju ulje ili plodovi, na različite načine. Može da se koristi za spoljnu upotrebu protiv opekotina i bilo kakvih problema s kožom. U ruskoj medicini ovaj lijek zauzima posebno mjesto u borbi protiv dermatitisa i psorijaze.

Ulje može i da se pije i plod može da se jede kao odličan izvor vitamina.

"Kaže se da je Džingis-kan uvek u džepu nosio nekoliko bobica pasjeg trna koje su mu vraćale snagu na svim tim velikim i fizički zahtevnim pohodima. Bio je popularan i među vojskom Aleksandra Makedonskog jer su njegovi vojnici primetili da tokom tih dugih marševa oni budu iscrpljeni, a konji živahni i ne pokazuju znake umora. Onda su gledali šta konji jedu, i utvrdili su da jedu baš bobice pasjeg trna, a njegovo latinsko ime bukvalno znači 'konj koji sija' (Hippophae rhamnoides), tako da se krosti i u veterinarskoj medicini za sjaj dlake i opšte zdravlje", napominje Antonijević.

U ruskoj tradicionalnoj medicini, vučji, odnosno, pasji trn je korišćen kao efikasno sredstvo koje pomaže ljudima koji pate od dijabetesa. Dokazano je da zahvaljujući velikom sadržaju omega tri masnih kiselina, veoma dobro djeluje i na kardiovaskularni sistem. Koristi se i za liječenje bolova u stomaku i liječenje organa za varenje.

"U Rusiji je on zapravo prava panacea, odnosno, što bi se reklo, lek za sve. Ali uvek treba biti obazriv kada su te panacee u pitanju, jer se zbog te preterane pompe, ljudi razočaraju, pa onda i ne znaju pravo i efikasno dejstvo biljke. Zato treba biti objektivan, no ovo je jedna zaista neobična i vrlo korisna biljka", ističe narodni travar.

Breza - čisti organizam od nagomilanih toksina

Breza je simbol Rusije i stepe i to je drvo koje raste na ogromnim prostranstvima. Vrlo je popularno i vrlo cijenjeno u ruskoj tradicionalnoj medicini. Sasvim mlado lišće breze je veoma dobar lijek za organe za mokrenje i bubrege.

"Ono što je specifično, kada se priprema čaj od breze, on bi trebalo da se kuva. Preporučuje se ljudima koji imaju kamen i pesak u bubregu, ali treba biti vrlo obazriv jer kamen može da se zaglavi u bubrežnom kanalu i da nastane problem", napominje Antonijević.

Breza ne samo da djeluje diuretično, već i topi kamen u bubreg. Potrebno je piti veliku količinu čaja tokom dana, skoro dvije litre.

Potrebno je dva litra vode u koju se stavi pet supenih kašika listova breze i na vrh noža sode bikarbone, jer se na taj način bolje estrahuju ljekoviti sastojci. Pusti se da provri, kuva pet minuta i ostavi se da se ohladi, najmanje sat vremena. Procijedi se i dobijena tečnost se pije tokom dana.

Čaj mora da se pije bar mjesec dana da bi se pokazao pun efekat obje biljke.

Koristi se i brezova voda za čišćenje organizma od nagomilanih toksina i bolji rad organa za mokrenje. Voda je dobra i za njegu kože i kose.

Preporuke sibirskog travara i šamana

U Sibiru je travarska tradicija vezana za šamane i tradiciju budističke medicine. Šamani i budistički monasi su bili osnovni ljekari, a danas su sve te tradicije pomiješane i sa savremenim metodama, objašnjava Bulat Šagzin, sibirski travar i šaman.

Tokom zime u Sibiru se najviše koristi majčina dušica, hajdučka trava, sladić ukoliko neko ima problema s plućima. Za slabiji imunitet i malokrvnost se koristi kopriva.

Tokom zime najbolje je kao preventivu piti čaj od đumbira s limunom i medom. Ukoliko imamo neku virusnu infekciju, čak i koronu, najbolje je piti čaj od ehinecee i šipka.

Ehinecea je najjači lijek u borbi protiv virusa. Ona jača imunološki sistem i podstiče stvaranje limfocita, naše prve linije odbrane od virusa.

Gljiva brezova čaga

Čaga - gljiva koja raste u brezovim šumama.

"Ova pečurka sadrži aktivne biostimulatore. Jača naš organizam i pomaže mu da se sam izbori sa problemom. Postala je popularna zahvaljujući čuvenom ruskom nobelovcu i disidentu, Aleksandru Solženjicinu, koji je napisao čitavu knjigu o njoj jer mu je ona pomogla da se izleči kada su lekari digli ruke od njega", navodi narodni travar.

Prave se i proizvodi od te gljive, a Momčilo Antonijević, narodni travar, preporučuje svima da bar jednom godišnje koriste ili tinkturu ove biljke, ili čaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije