Zdravlje

Magično povrće - šta sve može kelj

Magično povrće - šta sve može kelj
Foto: Pixabay | Magično povrće - šta sve može kelj

Kelj je zeleno lisnato povrće koje je prepuno korisnih jedinjenja i ima nekoliko zdravstvenih dobrobiti, koje su ključne u vrijeme širenja virusa.

Što se tiče zdrave ishrane, nema ništa bolje od zelenog lisnatog povrća. Bio to špinat, kupus ili kelj. Kelj je jedno od najzdravijih i najhranljivijih zelenih lisnatih povrća. Ovo je superhrana puna korisnih jedinjenja.

Neka od ovih jedinjenja prisutna u kelju imaju moćna ljekovita svojstva.

Postoji mnogo načina da se ova namirnica konzumira u sirovom ili kuvanom obliku. Većina više voli da kuva kelj, više nego da je jede kao sirovu namirnicu, kako bi uklonili gorčinu ovog povrća. Pročitajte pet zdravstvenih prednosti kelja i zašto je neophodno da ga uvrstite u svoju redovnu ishranu u različitim oblicima.

Reguliše holesterol

Konzumacija kelja pospješuje sintezu želučanih kiselina u tijelu, pomažući tako i regulisanju nivoa holesterola. Pomaže u prvenciji raznih kardiovaskularnih bolesti i dobra je za zdravlje srca.

Održava zdravlje kostiju

Kelj je bogat izvor kalcijuma, fosfora i vitamina K. Pomaže u poboljšanju gustine kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze i preloma.

Pomaže u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u tijelu, što može dovesti do bolesti poput raka i ubrzati proces starenja

Bogatstvo mineralima

Kelj je bogat esencijalnim mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Dok kalijum pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i upravlja krvnim pritiskom, magnezijum pomaže u zaštiti tijela od dijabetesa tipa 2.

Čuva zdravlje očiju

Kelj pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i u zaštiti očiju od štetnih UV zraka. Bogat je karotenoidima, uključujući zeaksantin i lutein koji pomažu u poboljšanju vida.

Bogat antioksidansima

Kelj je bogat antioksidansima poput vitamina C i beta karotena. Oni pomažu u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u tijelu, što može dovesti do bolesti poput raka i ubrzati proces starenja.

(Magazin.novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije