Zdravlje

Magnetrans 375 - mineral zdravlja

Magnetrans 375 - mineral zdravlja
Foto: N.N. | Magnetrans 375 mineral zdravlja

Česte glavobolje, grčevi u nogama, nesanica. Ovo su samo neki od primjera manifestacije nedostatka magnezijuma u ljudskom organizmu.

Magnezijum je, jedan od sedam, najvažnijih makro minerala (minerali potrebni tijelu u velikim količinama) neophodnih za normalno funksionisanje organizma, pa tako potreban svakom organu u tijelu, a posebno srcu i mišićima. Ljudsko tijelo sadrži oko 25 grama magnezijuma raspoređenih u koštanom sistemu, mišićima, mekom tkivu i tjelesnim tekućinama. Ljekari ga preporučuju u prevenciji povišenog krvnog pritiska, poremećaja srčanog ritma, nesanice, osteoporoze i migrene i mnogih drugih oboljenja.

Evropska agencija za sigurnost hrane navela je, u svojoj posljednoj izjavi, da magnezijum doprinosi normalnim psihološkim funkcijama, održava dobar krvni pritisak i koncentraciju glukoze u krvi, te poboljšava funkcije imunog sistema i smanjuje umor. Poznato je da magnezijum učestvuje u preko 300 različitih metaboličkih procesa, pa je, kao takav, neophodan za normalno funkcionisanje nervnog, mišićnog i koštanog sistema. 

Riječ struke: Ljudsko tijelo sadrži oko 25 grama magnezijuma raspoređenih u koštanom sistemu, mišićima, mekom tkivu i tjelesnim tekućinama. Iako se magnezijum u ishrani može unositi kroz zeleno povrće, zrna žitarica, oraha, soje, pasulja, kukuruza i mesa, problem nastaje zbog zagađenja zemlje koja je sve siromašnija esencijalnim mineralima i vitaminima. Posljedica toga je i da su biljke sve siromašnije ovim hranljivim materijama. Tako i studijske procjene govore da čak 50 odsto odraslih osoba ima deficit magnezijuma u organizmu.

Nedostatak magnezijuma može izazvati promjene u funkcionisanju nervnog i mišićnog sistema. One se mogu javiti u obliku simptoma poput: drhtanja ili grčeva u mišićima, poremećaja krvnog pritiska i rada srca, vrtoglavice, umora, razdražljivosti, nesanice i slično. Deficit magnezijuma može se javiti, kao posljedica  različitih oboljenja, kod primjene nekih lijekova ili usljed  povećanih potreba u periodu rasta, trudnoće, stresa ili povećane fizičke aktivnosti.

Uzimajući u obzir izuzetno važnu ulogu koju sam magnezijum igra u ljudskom tijelu, te činjenicu da je nedostatak ovog minerala jedan od vodećih nutritivnih deficita, često je potrebno magnezijum nadoknaditi suplementima. Preporučena doza je 375 mg na dan. Magnetrans 375, u samo jednoj kesici, dnevno obezbjedjuje 100 odsto dnevnih potreba za magnezijumom.

Taman za svaki dan!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije