Zdravlje

Manjak ovog vitamina povećava rizik od demencije kod starijih

Manjak ovog vitamina povećava rizik od demencije kod starijih
Foto: Pexels | Manjak ovog vitamina povećava rizik od demencije kod starijih

Jedna od pet starijih osoba ima neadekvatan nivo folne kiseline u organizmu, što povećava rizik od demencije, pokazali su rezultati novog izraelsko-američkog istraživanja.

Naučnici koji su sproveli istraživanje sugerišu da bi vitamin B9 trebalo pratiti kroz periodične analize krvi i korigovati njegov nedostatak kod starijih osoba.

"Nedostatak folne kiseline utiče na kognitivne funkcije i prenos signala kroz nervni sistem do mozga, što postepeno povećava rizik od demencije", kaže vođa istraživačkog tima dr Anat Rosthejn sa Odeljenja za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Njujorku.

Istraživački tim analizirao je podatke 27.188 Izraelaca starosti od 60 do 75 godina, bez prethodne istorije demencije.

Od ukupnog broja učesnika istraživanja 13 odsto njih imalo je nedostatak folne kiseline u krvi. Uzimajući u obzir brojne druge faktore poput dijabetesa, depresije, kognitivnih oštećenja, nedostatka vitamina B12, pušenja i uzimanja suplemenata folne kiseline, procijenjeno je da je kod ljudi sa nedostatkom folne kiseline 68 odsto veća vjerovatnoća da će dobiti dijagnozu demencije.

Naime, nedostatak folne kiseline utiče na nivo homocisteina i samim tim na rizik od vaskularne demencije.

Takođe, naučnici sugerišu da manjak folne kiseline može da poremeti sposobnost DNK da “popravi" oštećenje neurona, čineći ih ranjivijim na oksidativno oštećenje, što zauzvrat ubrzava starenje i uništavanje moždanih ćelija.

Naučnici su zaključili da koncentracija folne kiseline u krvi može da djeluje kao biomarker za smanjenje rizika od demencije u starosti.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije