Zdravlje

Manje kafe, više svjetlosti i komunikacije

Manje kafe, više svjetlosti i komunikacije
Foto: N.N. | Manje kafe, više svjetlosti i komunikacije

Manjak sna često je predmet naučnih istraživanja jer je važno znati kako izgubljeni čas spavanja djeluje na sposobnost da čovjek funkcioniše normalno.

Nakon brojnih istraživanja došlo se do zanimljivih podataka o tome kako biti odmoran nakon neprospavane noći.

Ako znate da vas čeka naporan dan nakon neprospavane noći, nervoza vam neće pomoći i zato se opustite.

Istraživanja su pokazala da nije bitno koliko dugo spavate, nego koliko duboko. Čak i da niste spavali nekoliko noći zaredom, trebaće vam svega dvije noći normalnog sna da se vratite u punu formu. Za lakši i bolji san izbjegavajte kofeinske napitke, alkohol i tešku hranu.

Muzika

Slušajte muziku nekoliko decibela više nego inače  pomoći će vam da ostanete budni.

Svjetlost

Podignite roletne, razgrnite zavjese, upalite sva svjetla u stanu ili na poslu. Žarko, direktno svjetlo fiziološki potiče tijelo, a i um, pokazuju istraživanja. Iako tjelesni mehanizmi nisu sasvim jasni, naučnici smatraju da jako svjetlo smanjuje proizvodnju melatonina u mozgu, hormona koji potiče snenost.

Aktivnost

Ako živite u zgradi ili radite u kancelariji na spratu, koristite stepenice, kako biste potakli rad mozga i mišića barem na neko vrijeme. Ne pretjerujte u tome: ako se naprežete preko mjere, samo ćete biti još umorniji.

Komunikacija

Upustite se u razgovore s kolegama, prijateljima ili članovima porodice u kojima ne smijete biti pasivni slušalac koji povremeno doda koju riječ.

Svjež vazduh

Zna se da toplo i sparno vrijeme zamara čak i kad ste prethodnu noć proveli spavajući, i zato provjetrite prostoriju u kojoj boravite. Ako je potrebno, uključite i klimu.

Tečnost

Poznato je da blaga dehidracija pridonosi umoru. Stoga većina stručnjaka savjetuje da što češće pijuckate hladnu, svježu vodu i njome vlažite lice. Ako ništa drugo, povećane količine vode u tijelu natjeraće vas češće u šetnju do toaleta, što će potaknuti rad mozga i mišića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije