Zdravlje

Manje slanine i alkohola u borbi protiv raka

Manje slanine i alkohola u borbi protiv raka
Foto: N.N. | Manje slanine i alkohola u borbi protiv raka

LONDON - Svjetski fond za istraživanje bolesti raka objavio je vodič o načinima za izbjegavanje ove bolesti i smanjenje šansi za obolijevanje za 40 odsto, pišu "Dejli mejl" i "Ivning standard".

Istraživači kažu da je najbolje, ako želimo da izbjegnemo bolest, piti većinom vodu, smanjiti unos zaslađenih pića i alkohola, slanine i crvenog mesa.

Takođe, brzu hranu i gotova jela treba jesti umjereno, a konzumirati žitarice cijelog zrna, voće i povrće.

Naučnici kažu da gojaznost povećava rizik od bolesti, te da su blagotvorni rad u bašti i kućni poslovi, kao i umjerene fizičke vježbe koje treba praktikovati redovno na sedmičnom nivou.

Preporuke se zasnivaju na analizi oko 51 miliona ljudi i 17 oblika raka.

Zdravstveni eksperti vjeruju da će gojaznost preuzeti primat nad pušenjem kao najveći uzročnik raka u narednih 20 godina.

Čak i male količine mesnih prerađevina i alkohola povećavaju rizik od bolesti raka, navodi se u smjernicama Fonda, koja se ažuriraju jednom u deset godina.

Autori studije kažu da postoje ozbiljni dokazi da prekomjerna težina izaziva najmanje 12 oblika raka.

Očekuje se da će se povećati broj novih slučajeva raka za 58 odsto na 24 miliona na globalnom nivou do 2035. godine jer sve više zemalja usvaja "zapadni" način života.

Autori tvrde da se 40 odsto bolesti raka može spriječiti.

U svojoj analizi gojaznost ili prekomjerna težina povezuju se sa 12 oblika raka, uključujući jetru, jajnike, prostatu, stomak, usta i grlo, grudi, bubrege, pankreas, žučni mjehur, crijeva, jednjak i stomak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije