Zdravlje

Među ženama je više psihopata nego što se mislilo

Među ženama je više psihopata nego što se mislilo
Foto: Pixnio | Među ženama je više psihopata nego što se mislilo

​Generalno se smatra da psihopate nemaju empatije i osjećaja krivice, da pokazuju antisocijalno ponašanje, često lažu te su narcisoidni i manipulativni. Prema Klajvu Bodiju, stručnjaku za psihopate unutar korporativnog okruženja sa Univerziteta Anglia Ruskin - broj žena s neuropsihijatrijskim poremećajem mogao bi biti daleko veći nego što se mislilo.

"Psihopate žele novac, moć i kontrolu. Ponašanje ženskih psihopata je podosta suptilno i manje očito od muških i stoga ih teže prepoznajemo. Mali, ali sve veći broj dokaza govori u prilog tome da su žene psihopate sklone verbalnom izražavanju nasilja, ne fizičkom", kazao je Bodi, a prenosi "The Guardian". 

Još kaže:

"Pri tome je nasilje relacione i emotivne prirode suptilnije i manje očito od onog koje izražavaju psihopate muškog roda. Ovakva vrsta nasilja može, primjera radi, uključivati širenje neistina zbog lične koristi", dodaje. 

Jedan od glavnih problema je taj, navodi Bodi, što je dio procjene (Levensonove skale samoprocjene psihopatije, LSRP) koja se koristi za identifikaciju psihopata, modeliran prema utvrđivanju poremećaja kod muškaraca. Prvi dio LRSP-a posmatra koliko je osoba emotivno odvojena, sebična i manipulativna, dok je drugi (koji pokriva psihopatski način života) fokusiran na nasilje i antisocijalno ponašanje. 

"Sekundarni element se uglavnom temeljio na istraživanjima kriminalaca psihopata koji su u to vrijeme izdržavali zatvorsku kaznu, tako da ove mjere vrlo vjerovatno nisu prikladne za identifikovanje psihopatije kod žena", kazao je Bodi i dodao da je takođe sprovedeno mnogo manje studija koje su proučavale ovaj poremećaj ličnosti kod žena nego kod muškaraca. 

Prema nekim prijašnjim procjenama, omjer muških i ženskih psihopata iznosi 10:1, ali Bodijevo istraživanje, u kojem je korišten samo prvi dio LSRP-a, ukazuje na to da stvari stoje drugačije. "Razmjera je gotovo jedan naprema jedan", kazao je Bodi, ali i dodao da su za pravu sliku potrebne detaljnije studije. 

Iako se procjenjuje da samo 1 odsto muškaraca ima ovaj poremećaj ličnosti, dijagnoza se odnosi na jedan kraj spektra. "Procjene koje koriste prvi dio LSRP-a sugerišu da postoji oko 23 odsto muškaraca koji, iako nisu kategorički psihopate, imaju dovoljno osobina da budu problematični za društvo", rekao je. 

Prema Bodijevom istraživanju, koje je sprovedeno na takozvanim "bijelim kragnama" (društvena grupa koja se bavi poslom koji zahtjeva više obrazovanje i stručne kvalifikacije), takve osobine nisu neuobičajne ni kod žena. "Otprilike 12 do 13 odsto žena ima dovoljno tih osobina da budu potencijalno problematične", navodi Bodi. 

Prepoznavanje psihopatije kod žena i muškaraca je vrlo važno, smatra Bodi, jer takvi pojedinci mogu imati ogroman uticaj na radnom mjestu, odnosno mogu zapostavljati ili maltretirati druge zaposlenike te kreirati toksičnu radnu atmosferu. U kompanijama koje vode takvi pojedinci može doći do gubitka moralnih smjernice, što bi moglo uticati na to kako ljudi doživljavaju velike organizacije.

"Drugi onda kod onih na vrhu vide pohlepu, laž i bezosjećajnost; što potkopava demokratiju i vladavinu prava", rekao je Bodi, koji se zalaže za provjere novih kandidate za posao kako bi se zaštitili ostali zaposlenici, prenosi "Index". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije