Zdravlje

Menta umiruje i ublažava bol

Menta umiruje i ublažava bol
Menta umiruje i ublažava bol

Čaj od mente ima svako domaćinstvo. Najčešće zbog ugodnog okusa i mirisa. Ipak, sigurno niste ni pretpostavljali koliku dobrobit imate od njega. Ukratko rečeno, gotovo da nema bolesti koju ne liječi.

Ipak, prilikom kupovine čaja, obratite pažnju na sastav. Najbolje bi bilo kupovati čaj od organski ili prirodno uzgojene metvice, ali ukoliko to niste u mogućnosti, bar kupite onaj bez aroma, mirisa i drugih dodatka.

Odnosno, onaj na kojem piše sastav 100 odsto metvica (menta, metvica, nana  sve su to nazivi za istu biljku). Osim u obliku čaja, metvicu možete pronaći u obliku kapsule, tinkture i eteričnog ulja. Djelovanje je isto ili slično.

Metvica je od davnina korištena za liječenje prehlada i u tome je vrlo uspješna, ali navešćemo i neka manje poznata djelovanja.

Umiruje

Čaj djeluje umirujuće i jača živce. Ako je kombinujete s ruzmarinom i matičnjakom, pojačava psihičku otpornost i liječi emotivnu nestabilnost.

Pripremate ga tako što pomiješate istu količinu te tri biljke (možete ih kupiti u svakoj apoteci) te jednu kašičicu zalijete šoljicom vrele vode. Pustite da odstoji 10 minuta. Pijte dnevno tri šoljice, najbolje prije glavnih obroka.

Reguliše probavu

Pet kapi eteričnog ulja metvice nakapamo na kocku šećera ili keks. Djeluje protiv vrtoglavice, migrene, glavobolje i mučnine.

Metvicom ćete otkloniti nadraženost želuca, sve probavne tegobe, vjetrove i nadutost.

Liječi glavobolju

Umasiravanje ekstrakta metvice (mente) po prednjem dijelu glave, čelu i sljepoočnicama može izliječiti glavobolju brže nego konvencionalni lijekovi protiv bolova.

U sprovedenom istraživanju, 95 odsto ispitanika koji su primijenili ekstrakt izjavili su kako su osjetili djelovanje već u prva dva minuta. Takođe, isti postotak sudionika u istraživanju izjavio je kako im je bol potpuno nestala nakon 30 minuta.

Devet od 10 njih izjavilo je da im je ekstrakt djelovao bolje od lijekova.

Osim što ublažava bol, ekstrakt metvice ima i opuštajuće djelovanje na mišiće glave i vrata, te dobro djeluje i protiv napetosti i ukočenosti u tim predjelima.

Ubrzava rast kose

Za umirujući učinak i dubinsko čišćenje pokušajte koristiti eterično ulje mente (mint, metvica). Eterično ulje mente ima odlične antiseptičke, regenerativne i stimulirajuće osobine koje mogu poboljšati zdravlje kose. Ili ako ste se pitali kako na prirodni način ubrzati rast kose, probajte eterično ulje mente.

Ako imate isušeno ili iziritirano vlasište, eterično ulje mente će potpomoći rast kose i obnoviti vlasište.

Eterično ulje mente možete koristiti na različite načine, ali je najjednostavnija upotreba uz šampon ili regenerator za kosu.

OPREZ

Ipak, potreban je oprez ako je namjeravate sami brati negdje u prirodi, jer neke vrste metvice (paprena metvica) mogu kod nepravilne uporabe biti vrlo štetne. Takođe, oprez je potreban i prilikom korištenja kupovne, nikad ne pretjerujte s količinom i ne prekoračujte navedene doze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije