Zdravlje

Meso smanjuje plodnost muškaraca?

Meso smanjuje plodnost muškaraca?
Meso smanjuje plodnost muškaraca?

VAŠINGTON - Češći unos mesnih prerađevina povezan je sa smanjenjem plodnosti muškaraca, sugeriše istraživanje sprovedeno na Harvardu.

Prema podacima prikupljenim od 141 para uključenog u postupak medicinski potpomognute oplodnje, najviše poteškoća s plodnošću imali su muškarci koji su najčešće konzumirali mesne prerađevine.

Kod njih je uočen do 28 odsto veći rizik za neuspjeh sprovedenih postupaka.

Konzumacija mesa peradi bila je povezana s manjom učestalošću poteškoća s plodnošću kod muškaraca, piše stručni časopis "Fertilitet i sterilitet" (Fertility & Sterility).

Rezultati španskog istraživanja upozoravaju da muškarci koji jedu dosta namirnica životinjskog porekla, poput masnih mesa, mesnih prerađevina i punomasnih mliječnih proizvoda gube na kvalitetu sjemene tečnosti. Tome doprinose i pušenje, alkohol, kafa, smanjena fizička aktivnost. Starosna dob i izloženost eventualnim toksičnim hemikalijama, stres, nezadovoljstvo i depresija dodatno utiču na plodnost.

Zdrava, izbalansirana ishrana ne sprečava samo nastanak bolesti poput gojaznosti, dijabetesa, žučnih kamenaca, visokog holesterola, triglicerida, povišenog pritiska ili šloga, već može da bude od velikog značaja za reproduktivno zdravlje.

Ukoliko je jedan od razloga za otpočinjanje dijete i povećanje plodnosti, savjetuje se da se nikako ne prihvatite dijeta koje isključuju ugljene hidrate, poput Atkinsonove dijete i sličnih proteinskih dijeta. One smanjuju nivo testosterona za trećinu. Naprotiv, s obzirom na to da se budućim očevima savjetuje pojačana fizička aktivnost ne zaboravite na veći unos ugljenih hidrata, posebno prije treninga. Držite se namirnica sa niskim glikemijskim indeksom i baznih ugljenih hidrata kao što su bijeli krompir, ovas, raž, integralne testenine i integralni hleb. Naravno, ugljene hidrate izbjegavajte da jedete uveče, poslije treninga.

Birajte voće i povrće

Muškarci koji nedovoljno konzumiraju voće i povrće imaju loš ukupni kvalitet sperme. Posebno se preporučuju: špinat, blitva i brokula, oni sadrže koenzim Q1O, koji povećava pokretljivost spermatozoida.

Važni su i vitamini A, D i E, oni regulišu nivo testosterona i broj spermatozoida. Izvor vitamina A je mrkva kuvana u supi, sir, jaja, masne ribe (skuša, losos), mlijeko, jogurt, maslac, džigerica. Sunčanje na svježem vazduhu će povećati nivo vitamina D, a biljna ulja i koštunjavo voće predstavljaju značajan izvor vitamina E. Kao dio liječenja steriliteta sprovodi se suplementacija vitaminom E. Zahvaljujući svojim antioksidantnim svojstvima ovaj vitamin štiti spermatozide od dejstva slobodnih radikala.

Ulogu zaštitnika spermatozoida ima i vitamin C koji poboljšava kvalitet sjemene tečnosti, štiti je od oksidativnih oštećenja i aglutinacije (sljepljivanje spermatozoida koje veoma smanjuje oplodnu moć). Dakle, citrusno voće, paprika, šipak...

Ishrana treba da obiluje folatima, odnosno folnom kiselinom. To će smanjiti mogućnost stvaranja abnormalnih spermatozoida i time umanjiti vjerovatnoću začeća djece s genetskim poremećajima. Folne kiseline ima u povrću i voću (zelena salata, grašak, špinat, kelj, pasulj, orasi, kikiriki, pšenične klice, tunjevina, paradajz, pekarski kvasac, asparagus, prokelj, banana, limun, narandža, dinja, mlijeko, jaja, ali i džigerica, bubrezi, žumance).

Ne manje važan je i likopen. Naime naučnici objašnjavaju da je likopen jedan od 650 karotenoida koji se nalaze u visokim koncentracijama u testisima zdravih muškaraca i da su njegove male koncentracije zabilježene uglavnom kod onih koji pate od neplodnosti. Svo crveno voće i povrće, ali prije svega paradajz, crveni grejp, kečap, kuvani paradajz, obiluju likopenom.

Postoje studije koje pokazuju da selen povećava pokretljivost spermatozoida. Cink je takođe nophodan za normalno funkcionisanje polnih organa. Manjak cinka u organizmu smanjuje nivo testosterona, te je zbog toga unošenje cinka kod muškaraca sa niskim nivoom testosterona veoma važno, jer povećava i broj spermatozoida i plodnost.

Šta nije za preporuku

Mnogim parovima narušen je odnos kiselo-bazno u organizmu u korist kiselog, a to može da prouzrokuje sterilitet. Hrana koja povećava kiselost je: meso, mliječni proizvodi, gazirana pića, bijeli šećer i proizvodi od rafinisanog šećera. Voće i povrće smanjuju kiselost.

Ljubitelji "kupovnih" sokova imaju manji broj spermatozoida, a jedna teorija zašto je to tako zagovara da je višak šećera razlog za smanjenje nivoa testosterona. Dakle, manje soka veća plodnost!

Muškarci koji jedu proizvode od soje (soja je bogata fitoestrogenima, srodnim ženskim polnim hormonima) imaju manje spermatozoida od onih koji ne konzumiraju soju. Ta redukcija nije velika, međutim, može da bude značajna za muškarce koji već imaju problem sa brojem spermatozoida.

Sklonost konzumiranju alkohola može smanjiti nivo testosterona i uticati na plodnost muškarca, ali i na realizaciju seksualnog čina. Umjereno konzumiranje jednog do dva pića dnevno je prihvatljivo. Vino je bolji izbor u toj umjerenosti.

Cigarete zaboravite, pušenjem se smanjuje broj spermatozoida i smanjuje njihova pokretljivost uz smanjenje nivoa testosterona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije