Zdravlje

Mikrobi i prljavština i nisu tako loši za razvoj djece

Mikrobi i prljavština i nisu tako loši za razvoj djece
Mikrobi i prljavština i nisu tako loši za razvoj djece

VAŠINGTON - Novo istraživanje pokazalo je da je opasnost od razvoja astme i alergija kod novorođenih beba koje su u najranijoj dobi bile izložene mikrobima, prljavštini i bakterijama manja.

Kod djece koja odrastaju na farmama zabilježen je manji broj oboljelih od astme i alergija, a naučnici su odlučili istražiti ima li to veze s njihovom većom izloženošću alergenima i mikroorganizmima iz tla, prenosi portal ScienceDaily.

Ustanovili su i da kod gradske djece koja su neprestano izložena alergenima žohara i miševa postoji veća opasnost od potencijanog razvoja astme, no paradoksalno, ukoliko su im djeca izložena do navršene prve godine života - na njih su imuna.

Robert Vud, šef Odjeljenja za alergije i imunologiju u dječjem centru bolnice Džon Hopkins pokušao je ustanoviti postoji li veza između ovih dvaju zaključaka.

Prikupivši podatke o 467 djece i 104 domaćinstava naučnici su ustanovili da izloženost alergenima tokom prve godine života rezultira manjom mogućnošću razvoja astme i alergije u odnosu na djecu koja im nisu bila izložena odmah nakon rođenja.

Istraživanje je pokazalo da vrijeme početne izloženosti alergenima može biti kritično, kaže Vud..

- To nam govori da se naš imunološki sistem oblikuje već tokom prve godine života, ali i da neke bakterije i alergeni igraju važnu ulogu u stimuliranju i poticanju razvoja imunološkog sistema da reaguje na određeni način -  objasnio je te dodao kako ove rezultate smatra  važnima jer je astma najučestalija hronična bolest kod djece, a naučnici i ljekari pokušavaju otkriti načine kojima se to može izmijeniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije