Zdravlje

Pratite nas na Google news

Mnoge žene ne nose grudnjake u izolaciji, šta stručnjaci misle o tome

Mnoge žene ne nose grudnjake u izolaciji, šta stručnjaci misle o tome
Foto: Ilustracija | Žene presretne jer ne nose grudnjake u izolaciji, šta stručnjaci misle o tome
N.N.

Na društvenim mrežama kruže memeovi kako je grudnjak jedna od "najbeskorisnijih" stvari ovih dana u izolaciji.

Žene objavljuju svoje fotografije kako uživaju bez grudnjaka i broje dane koliko ga već nisu nosile. No, prema pisanju Daily Maila, stručnjaci imaju drugačije mišljenje o nenošenju grudnjaka i misle kako bi se on, tokom samoizolacije i rada od kuće, ipak trebao nositi.

Naime, tvrde da nenošenje grudnjaka može dugoročno uticati na grudi. Viktora Šelton, tehnolog za odjeću, tvrdi za Daily Mail da, ako grudi nemaju nikakvu "podršku", može doći do oštećenja Kuperovog ligamenta, odnosno vezivnog tkiva dojke. S njom se složio i ljekak dr. Rikardo Frati koji tvrdi da su grudnjaci važni u održavanju podrške grrudi jer one imaju tendenciju "padanja" zbog gravitacije i starenja.

S njima se složila i šefica prodaje luskuznog francuskog brenda donjeg veša Lusia Bracq, koja tvrdi da nenošenje grudnjaka može uticati na držanje, kao i na sam oblik grudi, a to je naročito slučaj kod žena s velikim grudima.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Stručnjaci su svoje mišljenje iznijeli nakon što su žene na društvenim mrežama počele objavljivati fotografije na kojima pokazuju kako uživaju bez grudnjaka tokom lockdowna.

"Dok smo kod kuće, naši poslovni outfiti su se promijenili, ali i dalje treba nositi grudnjak jer grudi trebaju podršku - zbog njihove težine, može doći do promjene u načinu držanja ili bolova u leđima", tvrde stručnjaci.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Naravno, postoje brojne alternative pa možete odabrati i udobnije verzije, naprimjer grudnjak bez žica koji pruža oblik poput klasičnog grudnjaka, ali istovremeno je super-fleksibilan, a samim time i udobniji.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

(diva.vecernji.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije