Zdravlje

Mnogi misle da je gripa bezazlena bolest otkako se pojavio kovid-19

Mnogi misle da je gripa bezazlena bolest otkako se pojavio kovid-19
Foto: Sanofi/Shutterstock | Mnogi misle da je gripa bezazlena bolest otkako se pojavio kovid-19

Kao da nam nije dosta korone, sad je polako stigla i sezona raznoraznih respiratornih infekcija, prehlada… I, što je najgore, gripa. S obzirom na to da je gripa sam po sebi virusna bolest, sa kojom bi organizam sam trebalo da se izbori, vjeruje se da bi ga trebalo preležati kod kuće. Međutim, da li je to baš uvijek tako?

Problem leži u tome što skoro sve respiratorne infekcije izazvane virusima prilično liče jedna na drugu, pa ih je veoma teško razlikovati, posebno nama laicima. Simptomi gripe uključuju povišenu temperaturu, groznicu, osećaj iscrpljenosti i gubitak apetita, bolove u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenje nosa, bol u grlu i kašalj.

Lječenje gripe, barem na početku, podrazumijeva ostajanje kod kuće, prije svega iz razloga da se infekcija ne bi širila, ali i zato što je odmor veoma važan. Potrebno je konzumirati što više tečnosti u vidu supica, čajeva, kao i voće i drugu hranu bogatu vitaminima.

Ljekari se slažu da su upravo odmor i uzimanje dovoljno tečnosti presudni za oporavak. Štaviše, ovo je bitnije i efikasnije od uzimanja šok doza vitamina C ili bjelog luka. Velika količina tečnosti je najvažnija, jer gripa uvijek prati povišena tjelesna temperatura viša od 38 C, što isušuje tijelo.

Eventualno, trebalo bi pri ruci imati neka pomoćna sredstva koja će nam olakšati simptome zapušenog nosa, bolnog grla i kašlja, kao što su kapi za nos, sirupi, oriblete... Takođe, kad živa u termometru skoči iznad 38°C, preporučuje se tuširanje mlakom vodom, kao i uzimanje blagih antipiretika, poput paracetamola, koji će nam pomoći da snizimo tjelesnu temperaturu i umanjimo bolove u tijelu.

Iako gripa “lomi” organizam i ponekad djeluje nepobjedivo, ipak se u najvećem broju slučajeva, organizam se sa njim izbori sam i bolest se povlači nakon pet do sedam dana.

No, nažalost, baš kao i COVID-19, i gripa je u stanju da izazove veoma teške komplikacije, koje mogu ostaviti dugotrajne posljedice po naše zdravlje, pa čak i da nas i naše najmilije dovede u životnu opasnost. Zato je važno veoma pažljivo pratiti tok bolesti, kako bismo na vrijeme mogli da reagujemo ako nešto krene po zlu.

Postoje znaci koje nikako ne bi trebalo da ignorišemo i zato se obavezno javite svom ljekaru ukoliko primjetite sljedeće simptome:

- temperatura koja traje duže od 4-5 dana

- otežano disanje, kratak dah i jak kašalj

- bol ili pritisak u grudima

- iznenadna vrtoglavica ili ošamućenost

- povraćanje i dijareja

- povišena temperatura koja se javlja nakon poboljšanja simptoma.

Ovogodišnja sezona gripe poklapa se sa novim talasom globalne pandemije COVID-19, a kako su simptomi dvije bolesti vrlo slični, obratite pažnju na gubitak osjećaja ukusa i mirisa koji može ukazivati na infekciju koronavirusom. U svakom slučaju, poštujte epidemiološke mjere i prvo pozovite svog ljekara umjesto da sami idete u kliniku.

Komplikacije izazvane gripom upravo su ono što ovu naizgled bezazlenu bolest potencijalno čini vrlo opasnom. Najčešći su bronhitis, upala pluća, upala srednjeg uha, a kod hroničnih bolesnika može pogoršati postojeću bolest, dok ozbiljnije komplikacije mogu dovesti do smrti.

Srećom, sve komplikacije povezane sa gripom i samo oboljenje od gripe mogu se izbjeći jednim jednostavnim i sigurnim potezom: vakcinacijom.

Tekst realizovan u saradnji sa Sanofi Pasteur

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije