Zdravlje

Mnogo razloga da pijete sok od nara

Mnogo razloga da pijete sok od nara
Foto: Pixabay | Mnogo razloga da pijete sok od nara

Nar je nevjerovatna biljka, a njen plod obiluje bogatstvom vitamina. Plod nara sadrži vitamin C, pa čak 100 grama ovog voća sadrži 15 odsto dnevnih potreba za ovim vitaminom kod odraslih osoba. On je odličan izvor i pantotenske kiseline, vitamina B5, kalijuma, ali i polifenola.

S obzirom na to da nar poboljšava krvotok i pospješuje protok krvi u genitalna područja, pa je posebno dobar i za unapređenje seksualnog života

Sok od nara sprečava pojavu raka, dobar je za srce i poboljšava intimne odnose.

Rezultati istraživanja koje je sproveo istraživački tim sa Univerziteta Edinburg pokazali su da su volonteri nakon samo mjesec dana svakodnevnog konzumiranja soka od nara bili znatno otporniji na nakupljanje masnih naslaga i štetnih masti u organizmu. 

Nar je pun antioksidanasa koji neutralizuju djelovanje slobodnih radikala, molekula koje mogu oštetiti ćelije u organizmu.

Ujedno su imali i niži krvni pritisak, pa time automatski bili i manje izloženi riziku od srčanih problema, moždanog udara i otkazivanja bubrega. Nar smanjuje nivo relativno štetne masne kiseline u krvi, koje dovode do srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Detaljne rezultate doktor Emal Aldujaili, rukovodilac istraživanja, navodi da je nar pun antioksidanasa koji neutralizuju djelovanje slobodnih radikala, molekula koje mogu oštetiti ćelije u organizmu.

Elagična kiselina, koje u naru ima u velikim količinama, štiti kožu od sunčevog zračenja. Sjemenke ove voćke blokiraju UV zrake koje štete kolagenu u vašoj koži i stvaraju bore.

(Magazin.novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije