Zdravlje

Mongolski čaj iz Sibira

Mongolski čaj iz Sibira
Foto: Ilustracija | Mongolski čaj iz Sibira

Listovi biljke badan bergenija, od kojih se pravi čaj, pokazali su se kao izuzetno efikasni za srčane bolesnike, rane na nogama, ali i za snižavanje šećera kod dijabetičara.

Ova biljka raste u Sibiru, tačnije od Urala i Altaja do Irkutska, a može se vidjeti u kedrovim šumama. Pošto obilno raste i u Mongoliji poznatija je kao "mongolski čaj". Ova višegodišnja biljka u sebi sadrži eterična ulja, tanin, minerale, magnezijum, gvožđe, selen i druge vrijedne sastojke. To sve govori da je odlična za kardiovaskularni sistem, poboljšava kontrakcije srca i snižava pritisak. Čaj umiruje i pomaže kod nesanice.

Badan bergenija je višegodišnja biljka koja može da se gaji i kod nas, jer su svi dijelovi ljekoviti. Mladi listovi ne smijeju da se koriste, već samo zreli i treba ih oprati, osušiti i čuvati do dvije godine.

Oblog od listova za rane na nogama

Listovi se operu i stave na ranu, jer deluju kao prirodni antibiotik. Rana se pokrije čistom krpom.

Tinktura od korijena za bolnu menstruaciju

Za bolnu menstruaciju treba tri kašičice isjeckanog korijena i preliti sa pola šolje prokuvane vode. Čaj se kuva na tihoj vatri dok se tečnost ne prepolovi. Popiti tri puta dnevno po 20 kapi.

Čaj

U apotekama može da se nabavi čaj koji se priprema sa kašikom biljke i dva decilitra kipuće vode.

(novosti.rs)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije