Zdravlje

Motivšite se da vježbate redovno

Motivšite se da vježbate redovno
Foto: Pixabay | Motivšite se da vježbate redovno

Ne treba podcrtavati koji su sve benefiti vježbanja za izgled našeg tijela i cjelokupno zdravlje. Ipak, kada dođe vrijeme za akciju, teško je ostati disciplinovan i natjerati se na trening.

Istraživački tim Univerziteta British Columbia okupio je 29 dobrovoljaca koji su učestvovali u eksperimentu, a koji je imao za cilj analizu psihološkog stanja osoba koje se spremaju za fizičku aktivnost.

Dobrovoljci su zamoljeni da se fokusiraju na fotografije na kojima su prikazane fizička aktivnost i fizička neaktivnost, poput odmaranja i gledanja omiljene serije. Istraživanje je pokazalo da je ljudski mozak dosta sporije odreagovao na aktivnost pa se zaključuje da je našem tijelu prilično teško uvjeriti um da djeluje.

Koliko god se trudili uvjeriti se da je fizička, ili bilo koja druga aktivnost dobra za nas, ponekad je baš teško tu činjenicu sprovesti u djelo pa je motivacija ključna.

Nije svaka vježba za svakoga i ne treba se forsirati! Stručnjaci savjetuju da svaka osoba pronađe vježbe koje joj odgovaraju, što će vam i pružati svakodnevnu motivaciju i ne dozvoljavati vam da odustanete.

Preskakanje konopca odlično je za vježbu kod kuće. Ako vam se teško natjerati na napuštanje doma i vježbanje u prirodi, ovo je odlična i vrlo efikasna alternativa.

Takođe, možete i sami osmisliti određene prepreke. Budite kreativni i postavite sebi izazove koji će vam svakodnevno biti zanimljivi. Sve navedeno možete osmisliti u svom domu. Ne morate nužno imati “kućnu teretanu”, jako je efikasno vježbanje i u stanu dok pratite određene fitness trenere na internetu.

Ipak, ako vam se nije toliko teško natjerati na vanjsku aktivnost, uvijek se možete posvetiti sportu kojeg do sada niste imali priliku isprobati, piše Ljepota i zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije