Zdravlje

Pratite nas na Google news

Može biti opasna: Koliko vode treba piti dnevno

Može biti opasna: Koliko vode treba piti dnevno
Foto: Ilustracija | Može biti opasna: Koliko vode treba piti dnevno
N.N.

Prevelika upotreba vode može da izazove ozbiljne posljedice u organizmu čoveka, izjavila je doktorka medicinskih nauka Ala Pogoževa, sa ruskog Instituta za hranu i biotehnologiju.

Prema riječima stručnjaka, preveliki unos tečnosti dovodi do povećanja razgradnje proteina i ispiranja potrebnih vitamina i minerala iz tijela. Pored toga, izaziva opterećivanje kardiovaskularnog i mokraćnog sistema.

Prosječna potreba organizma za vodom iznosi dva i po litra dnevno, navela je Pogožina. Organizam dobija litar vode iz hrane, dok se 1-1,5 litara unosi kao tečnost - čaj, mlijeko, supa.

Ruska doktorka je objasnila da za gašenje žeđi nije važna samo količina tečnosti, već i njen ukus. Na primjer, kiseli napici (iz voća, kvas, zeleni čaj) stimulišu lučenje pljuvačke i smanjuju osjećaj žeđi.

"Napici kao što su kafa, crni čaj i ostali uključuju se u ishranu u obliku slobodne tečnosti, koja se ne sadrži u čvrstoj hrani. Količina takve tečnosti treba da iznosi 1.500-2.000 mililitara (tj. šest-osam čaša) dnevno", dodala je Pogožina.

Prema njenim riječima, udio vode u organizmu čovjeka varira tokom života: kod djeteta je ima 75 odsto, a kod starije osobe 55 odsto.

(Sputnjik)

 

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije