Zdravlje

Muskatni oraščić liječi reumu i upalu desni

Muskatni oraščić liječi reumu i upalu desni
Foto: N.N. | Muskatni oraščić liječi reumu i upalu desni

Osim što je nezaobilazan u brojnim kolačima kojima daje poseban ukus i aromu, muskatni oraščić uklanja i brojne zdravstvene tegobe. To najbolje znaju zagovornici alternativne medicine, koji shodno tome preporučuju određene tradicionalne recepte.

* Za liječenje učestale reume rastopite 2 kašike svinjske masti i u nju dodajte 3 kašike suncokretovog ulja. Kada se mješavina zagrije, dodajte kašiku muskatnog oraha u prahu, pa sve promješajte. Ostavite da se ohladi u staklenoj tegli. Prije upotrebe dobro zagrijte kašiku preparata, nanesite na gazu, pokrijte reumom zahvaćeno mjesto i držite 20 minuta.

* Protiv gingivitisa ili upale desni spremite rastvor tako što ćete u čašu proključale vode dodati 1/2 kašičice muskatnog oraščića u prahu. Rastvor ostavite da se ohladi, a potom čitavog dana ispirajte usta. Ovaj rastvor, inače, pomaže kod svih oralnih infekcija, ali ne smije da se guta.

* Protiv nesanice naapravite tinkturu tako što ćete u šolju sipati 70-procentni alkohol, pa u njega dodati kašičicu muskatnog oraha. Sadržaj dobro promješajte i ostavite da odstoji pet dana na suncu. Potom ga prespite u bočicu, zatvorite, i dalje čuvajte na hladnom mjestu. Kod pojave nesanice, uzbuđenosti i nervoze, ukapajte 10 do 15 kapi tinkture u kašiku meda, polako sve rastopite u ustima i progutajte.

(Večernje novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije