Zdravlje

Pratite nas na Google news

Muzika olakšava oporavak nakon operacije

Muzika olakšava oporavak nakon operacije
Muzika olakšava oporavak nakon operacije
Srna

LONDON - Slušanje muzike prije, tokom i poslije operacije smanjuje tegobe pacijenta, ublažava mu nervozu i umanjuje potrebu za korištenjem lijekova protiv bolova, saopštili su danas britanski naučnici.

Poslije proučavanja podataka o 7.000 pacijenata, naučnici su objavili da bi ljudima koji idu na operaciju trebalo dozvoliti da odaberu muziku koju će slušati tokom procedure.

Oni su istovremeno upozorili da muzika ne smije da ometa komunikaciju među članovima medicinskog tima tokom operacije.

"Muzika je neinvazivna, bezbjedna i jednostavna intervencija koja treba da bude na raspolaganju svima koji idu na operaciju", izjavila je Ketrin Meds sa Univerziteta Brunel, koja je bila učesnik studije.

Tim stručnjaka uporedio je rezultate standardne medicinske njege i ostalih intervencija bez upotrebe lijekova, poput masaže i relaksacije, tokom postoperativnog perioda za odrasle.

Rezultati su pokazali da su pacijenti bili znatno manje uznemireni poslije operacije i da su bili zadovoljniji nakon što su slušali muziku. Takođe im je bilo potrebno manje lijekova protiv bolova.

Utvrđeno je da slušanje muzike ima pozitivan uticaj u svakom trenutku, ali da su rezultati bolji ukoliko je pacijent sluša prije operacije, nego tokom ili poslije zahvata.

Pozitivan efekat je još izraženiji ako je pacijentu dozvoljeno da sam bira muziku.

Tim koji je proveo istraživanje sada planira da razvije program uvođenja muzike u Kraljevsku bolnicu u Londonu za žene koje imaju carski rez ili histeroskopiju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije