Zdravlje

Muzika ubrzava razvoj dječjeg mozga

Muzika ubrzava razvoj dječjeg mozga
Foto: Ilustracija | Muzika ubrzava razvoj dječjeg mozga
N.N.

Muzika i pjevanje kod djece ubrzavaju razvoj moždanih funkcija te pomažu u borbi protiv depresije, navode naučnici Univerziteta u Kaliforniji.

Muzičko obrazovanje ubrzava razvoj mozga kada su u pitanju mala djeca, a posebno u područjima koja su odgovorna za obradu zvuka, percepciju govora, razvoj govora te vještine čitanja.

Kontrolisano liječenje u toku kojeg se sluša i svira predstavlja takođe efikasan tretman za probleme mentalnog zdravlja. Istraživanja potvrđuju da dodavanje muzičke terapije u liječenju poboljšava društveno funkcionisanje osoba sa šizofrenijom.

Terapija muzikom se takođe pokazala efikasna i kao samostalni tretman za smanjenje depresije te hroničnih bolova.

Institut za mozak i kreativnost na Univerzitetu u Kaliforniji još je 2012. započeo petogodišnju studiju u saradnji s Filharmonijom Los Anđelesa i Udruženjem "Srce Los Anđelesa" kako bi otkrili uticaj nastave muzike na dječji kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj.

Početni rezultati studije, koji su bili objavljeni u naučnim časopisima, pružili su dokaze o prednostima takvog obrazovanja u vrijeme kad su mnoge škole smanjile ili čak izbacile muzički i umjetnički program.

Tokom studije naučnici iz područja neurologije pratili su razvoj mozga te ponašanje u grupi od 37 mališana iz siromašnijih kvartova Los Anđelesa. Djeca su učila svirati instrumente poput violine u ansamblima i grupama i vježbali su do sedam sati sedmično.

Studija je pokazala kako nastava muzike ubrzava sazrijevanje slušnog puta u mozgu te povećava njegovu efikasnost.

Naučnicu su upoređivali djecu muzičare s vršnjacima koji su trenirali fudbal te onima koji nisu imali dodatnih programa.

U roku od dvije godine otkrili su da čulo sluha djece muzičara sazrijeva brže nego kod ostale djece.

Razvija se intelekt

Muzika utiče na mozak i na druge načine. Zbog svojih kompleksnih struktura koje se ponavljaju, ona povezuje i razvija motorni sistem mozga, razvija čulo vida i sluha, snaži koordinaciju, koncentraciju i memoriju.

Istraživanja su pokazala da studenti koji slušaju klasičnu muziku dok uče, lakše "upijaju", zadržavaju i reprodukuju sadržaje od onih koji uče u tišini.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije