Zdravlje

Na stopalima su tačke zdravlja

Na stopalima su tačke zdravlja
Na stopalima su tačke zdravlja

Refleksologija - dodiri za bolju cirkulaciju: Pritiskom na određene tačke na stopalima može se „otkočiti“ krvotok. Blagom i prijatnom masažom se stimulišu i oboljeli organi.

Kad protok krvi zapne u organizmu počinju da trpe svi organi: najprije ruke i noge, zatim koža, pluća, bubrezi, na kraju srce i mozak. Cirkulacija ćelijama obezbjeđuje kiseonik i hranljive materije, a preko nje se izbacuju štetne materije iz metabolizma.

Pritiskom na određene tačke na stopalima, refleksolog može da „otkoči“ krvotok i povrati protok krvi kroz krvne sudove, koji najčešće usporavaju stres i tenzija. Blagom i prijatnom masažom precizno određenih tačaka stopala, putem nervnog sistema se stimulišu odbrambeni potencijali oslabljenih ili oboljelih organa.

Na taj način se, prema riječima Tatjane Lazarov, refleksologa i člana britanskog Udruženja refleksologa, ojačava imunološki sistem i pomaže u procesu izlječenja bolesti:

- Na stopalima se nalaze refleksne tačke svih organa i dijelova tijela. Desno stopalo je ogledalo desne strane tijela, a u lijevom stopalu se ogledaju organi lijeve strane tijela.

I KOŽA TRPI Nakon tretmana refleksologije, zbog pojačane cirkulacije koža lica dobija zdravu, rumenu boju. Tatjana Lazarov objašnjava da su naše lice - oči, usta i koža ogledalo fizičke napetosti tijela, pa se na njima ispoljavaju brige i negativna osjećanja.

Slaba fizička aktivnost ili neki drugi zdravstveni problem razlozi su zbog čega dolazi do nagomilavanja velikog broja toksina koji dovode do otečenosti ovih dijelova tijela. Refleksološkim pritiskom postiže se ubrzanje krvne cirkulacije.

- Ovaj efekat je od posebnog značaja za noge i ruke, gdje je često oskudna povratna cirkulacija. Uz to, primjena ove masaže ima pozitivan efekat i na smanjenje visokog krvnog pritiska kao i na regulisanje rada srca - kaže Lazarov.

Važne refleksološke tačke su vratni i rameni pojas. Opuštanjem njihovim mišića otklanja se napetost i pospješuje protok energije i dovod krvi u glavu, a istovremeno se poboljšava cirkulacija očiju i ušiju:

- Najčešće tačke gdje se sakuplja svakodnevni stres su upravo vratni i rameni pojas. Djelovanjem na refleksnu tačku mozga stimuliše se dovod krvi u mozak i reguliše aktivnost nervnog sistema. Poboljšanjem cirkulacije stimulativno se djeluje i na aktivnosti mozga, čime se pospješuje memorija.

Preko refleksne tačke srca prelazi se laganim i kontrolisanim pokretima. Masažom dijafragme i pluća pojačava se dovod kiseonika u ćelije, pospješuje se disanje i oslobađa se eventualni zastoj vitalne energije u ovom dijelu tijela a ujedno se djeluje i na rad srca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije