Zdravlje

Nagli pad estrogena je glavni uzročnik jakih migrena

Nagli pad estrogena je glavni uzročnik jakih migrena
Foto: N.N. | Nagli pad estrogena je glavni uzročnik jakih migrena

Bilo da je riječ o grčevima u dnu stomaka, naglim promjenama raspoloženja, nekontrolisanom potrebom za slatkišima, ili mučnim glavoboljama, PMS je definitivno najomraženiji period u mjesecu, svakoj od nas. Ipak, čini se da nam svi ovi simptomi ne bi toliko teško pali, kada bi samo glava prestala da nas boli.

Mnoge žene pate od jakih migrenoznih napada tokom PMS-a, koji su najčešće izazvani promjenom hormona u našem organizmu i ove nesnosne glavobolje obično nestaju drugog ili trećeg dana ciklusa. Najveći uzročnik ovoj vrsti glavobolje je nagli pad količine estrogena u krvi, neposredno pred početak ciklusa. Kada nivo estrogena opadne, mijenja se prag tolerancije na bol i postajemo sve osjetljiviji. Uz to pad estrogena utiče na suženje krvnih sudova, što je još jedan uzrok snažnih migrena tokom predmenstrualnog perioda.

Ovim glavoboljama obično prethode simptomi poput nedostatka sna i dehidracije organizma. Ako ste osoba sklona migrenama, ljekari tvrde da imate 60 odsto šanse da patite i od predmenstrualnih migrenoznih napada. Ovakve glavobolje imaju raspon bola od blagog do neizdrživog i obično zahvataju jednu polovinu glave, odakle se poslije šire na cijelu glavu. Ako vaša migrena kulminira može biti praćena bolom u želucu i jakim mučninama.

Ljekari kažu, da ako ste skloni migrenama, ne postoji način da ih u potpunosti izbjegnete, ali ako su one vezane za vaš mestrualni ciklus, možete ih predvidjeti i pripremiti se za njih. Najbolja vrsta prevencije je kvalitetan i zdrav san, zdrava ishrana bogata vitaminima i mineralima i dobra hidratacija organizma, što znači da dnevno morate unijeti bar 2 litra vode u svoj organizam, kako biste se okrijepili.

Ako ove preventivne mjere ne uklone bol, trebalo bi da ga barem ublaže, ali ako i to ne pomaže i vaše migrene postaju sve bolnije, nemojte izbjegavati da popijete lijek protiv bolova, koji vam je za migrene prepisao ljekar, jer kulminacija migrene može dovesti do mučnina i potpune dehidracije organizma.

(Ljepota&Zdravlje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije