Zdravlje

Najbolje fizičke vježbe za žene starije od 60 godina

Najbolje fizičke vježbe za žene starije od 60 godina
Foto: psychconsultants/Pixabay | Najbolje fizičke vježbe za žene starije od 60 godina, po preporuci stručnjaka

Ako ste se čitavog života bavili određenom vrstom vježbanja, i dalje vam odgovara i uživate, nema potrebe da mijenjate način vježbanja samo zato što imate više od 60 godina. Ništa ne može biti bolje od činjenice da ste tako aktivni i vitalni u svojim godinama. Ako ste cijeli život redovno trenirali, bićete i sigurno ste u prednosti jer će vaše tijelo biti okretno i spremno za redovno bavljenje sportom.

Kako objašnjavaju stručnjaci, možete da nastavite da radite iste vježbe, ali se morate prvenstveno fokusirati na zdravlje zglobova, jer je smanjenje rizika od povreda ključno za cijeli trening. Da biste to postigli, potrebno je da trenirate svjesno, da se odlučite za pravu vrstu vježbe i, što je još važnije, pravilno izvođenje iste.

Stručnjaci insistiraju na tome da ako trenirate godinama, ne morate mnogo da mijenjate rutinu vježbanja nakon što proslavite 60. rođendan. Međutim, neke promjene u našem tijelu ne mogu se izbjeći. Kako objašnjavaju stručnjaci, jedna od njih odnosi se i na promjene u hormonskom sistemu, zbog čega odgovor organizma na određene stimuluse koji proističu iz fizičke aktivnosti nije isti.

Iz tog razloga, oporavak od moguće povrede traje malo duže. Osim toga, u toj dobi možda bude malo teže održati kilažu, a nerijetko dolazi i do smanjenja gustine kostiju i mišićnog tonusa.

Povećan aerobni kapacitet

Možda zvuči čudno, ali, kako stručnjaci objašnjavaju, ako ste trenirali ranije, sa godinama imate veći aerobni kapacitet. Sa godinama i dužim "sportskim stažom" postajemo sposobniji i otporniji na aerobne napore i nešto manje tolerantni na napore koji zahtijevaju maksimalnu fizičku snagu.

Vježbe snage i dalje treba da se izvode

Iako će možda biti neophodno smanjiti opterećenje ili intenzitet vježbanja, ima smisla da dio treninga usmjerite na trening snage, jer je održavanje snage najvažnije u ovoj dobi. Dobre vježbe snage mogu vam čak pomoći da eliminišete bilo kakvu nelagodnost prilikom izvođenja drugih aerobnih vježbi. Pored toga, vježbe snage sprečavaju neželjene efekte koji su blisko povezani sa ovim godinama, kao što su dinapenija i osteopenija.

Vježbe sa elastičnim trakama

Preporučuje se da u svoj trening uključite materijale ili trake koje mogu olakšati izvođenje vježbi i pokreta. Među najpreporučljivijim su otporne trake ili elastične trake.

Prelazak sa HIIT na HILIT

Ako redovno vježbate HIIT (High Intensity Interval Training), ali smatrate da ste manje tolerantni na intenzitet ovih vježbi, stručnjaci preporučuju prelazak na HILIT, odnosno High Intensity Low Impact. To je kombinacija intenzivnih kardio vježbi sa opuštenijim i nježnijim pokretima koji se prvenstveno fokusiraju na pokretljivost i prevenciju bola. Rezultat? Trening sa možda malo manje efekta, ali i dalje vrlo intenzivan. Stručnjaci preporučuju da ovakav trening praktikujete od tri do četiri puta nedjeljno.

Prednosti pilatesa

Pilates u velikoj mjeri isključuje nagle pokrete i teško opterećenje mišića i skeleta. Izvođenjem pokreta na spor i kontrolisan način i korišćenjem elastičnih opterećenja obezbjeđujemo da trening teče lagano i kontinuirano bez veće napetosti i pritiska. Na taj način možete biti sigurni da nećete izvoditi pokret koji je nekontrolisan i koji može biti štetan za vas. I još jedna važna napomena: ako ne koristite tegove, to ne znači da to nije odličan trening snage!

Jačanje karličnog pojasa

Pošto je slabost karličnog pojasa često rezultat menopauze i hormonalnih promena, stručnjaci preporučuju jačanje ovog dijela tijela kako bi se spriječili problemi urinarne inkontinencije i poboljšalo držanje tijela.

Drugi sportovi ili aktivnosti

Definitivno postoji mnogo mogućnosti, ali vi odaberite trening, odnosno fizičku aktivnost za koju mislite da vam najviše prija. Stručnjaci u ovoj dobi preporučuju i aerobik u vodi koji podstiče stabilnost i izdržljivost cijelog tijela, kao i tai-chi, jogu, koja pozitivno utiče na emocionalnu stabilnost i ravnotežu tijela, te kombinaciju pilatesa, istezanja i joge za dobro držanje.

(Citymagazine.danas.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije