Zdravlje

Najgori i najbolji položaj za spavanje

Najgori i najbolji položaj za spavanje
Foto: Claudio_Scott/Pixabay | Najgori i najbolji položaj za spavanje

Iskrivljenost tijela tokom sna može izazvati stres i naprezanje kičme, vrata, ramena, bokova, pa čak i vilice, što utiče na to kako ćete se osjećati sljedećeg dana.

Za umor koji osjećate nakon spavanja krivite pretvrdi krevet ili jastuk? Možda je baš to u pitanju, ali često problem nastaje zbog nepravilnog položaja tijela prilikom spavanja. Bitno je, stoga, koliko je to god moguće, izabrati pravilan položaj za spavanje.

Tokom izbora položaja imajte na umu tri krivulje na vašem tijelu: onu donjih leđa, u sredini leđa i onu oko vrata. Vaš je cilj održati ove prirodne krivulje i tijekom sna, piše net.hr.

Na stomaku - najgori položaj

Noć provedete na stomaku, glava je okrenuta u stranu, a ruke isprepletene ispod jastuka.

Iznenađujuće velik broj ljudi nije svjestan da je ovo loše za zdravlje, jer može dovesti do degeneracije kičme.

Problem ovoga položaja je to što u ovoj poziciji isuviše napreže ligamente i mišiće oko kičme te stavljate pritisak na nerve u rukama što može izazvati trnce tokom dana. Težina vašeg tijela pritišće pluća što ometa duboki ciklus izdisaja i udisaja. A time i nepotrebno pritišćete grudi.

Kako se ispraviti? Ispod glave ne koristite jastuk. Po dužini tijela ispod jedne strane postavite dugi jastuk ili jastuk namjestite ispod bokova.

Spavanje na leđima - loše za one koji pate od apneje

Problem je u tome što jezik može pasti unazad i blokirati disajni kanal pa ovaj položaj nije dobar za osobe koje pate od apneje. Takođe, oni koji spavaju na leđima skloniji su hrkanju.

Kako se ispraviti? Imajte na umu da vaš položaj i hrkanje koje ga prati izluđuje osobu koja spava do vas. Ali, ukoliko baš morate barem postavite jastuk ispod koljena i mali jastuk ispod donjeg dijela leđa.

Osobe s bolesnim srcem, određenim bolestima disajnog sistema, glaukomom ili gastroezofagealnom refluksnoj bolesti (GERB) mogu imati koristi od ovoga položaja ukoliko ležanje na leđima zamijene s polusjedećim položajem postavljajući jastuke ispod leđa.

Spavanje na boku - najbolji položaj

U ovom položaju problema nema jer je riječ o najzdravijem položaju za spavanje. On se uklapa u prirodnu zakrivljenost kičme.

Položaj možete samo poboljšati tako da bude udobniji postavljajući jastuk između koljena. Na ovaj način relaksiraće se i kukovi. Za podršku glavi koristite srednje visok jastuk. Pokušajte i s vodenim jastukom koji se može jednostavno prilagoditi.

Imate li visoki pritisak pokušajte spavati na lijevoj strani. A ukoliko u bubregu imate kamence spavajte na suprotnoj strani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije