Zdravlje

Najmlađi pacijent na odjelu psihijatrije u Srpskoj imao dvije godine

Najmlađi pacijent na odjelu psihijatrije u Srpskoj imao dvije godine
Foto: Unsplash | Najmlađi pacijent na odjelu psihijatrije u Srpskoj imao dvije godine

BANJALUKA, SOKOLAC - Sve veći broj maloljetnika u Srpskoj boluje od nekog oblika mentalnog poremećaja, a kako ističu psihijatri stigma koja je i dalje prisutna kada se govori o mentalnom zdravlju otežava liječenje najmlađih pacijenata.

Kako su u Institutu za javno zdravstvo RS kazali za "Nezavisne novine", u 2022. godini zbog poremećaja mentalnog zdravlja u javnim zdravstvenim ustanovama bolnički je liječeno 230 maloljetnika.

Kako su naveli u Institutu, najmlađi pacijent je imao svega dvije godine.

Dodali su da su tokom 2022. godine u javnim zdravstvenim ustanovama ambulantno liječena 844 pacijenta uzrasta od rođenja do šest godina, dok je u privatnim ustanovama liječeno 280 pacijenata.

"U javnim zdravstvenim ustanovama ambulantno je liječeno 1.408 pacijenata uzrasta od sedam do 19 godina, dok je u privatnim ustanovama liječeno 207 pacijenata istog uzrasta", naveli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Da raste broj maloljetnika kod kojih je prisutan neki oblik mentalnog problema za "Nezavisne novine" potvrdila je Sanja Jarić, dječji i adolescentni psihijatar u bolnici "Mladen Stojanović" u Prijedoru, koja ističe da kada govorimo o najmlađim pacijentima oni najčešće imaju problema sa govorom.

"Slučajevi iz autističnog spektra su u posljednje vrijeme u velikom porastu. Djeca predškolskog ili mlađeg školskog uzrasta imaju poremećaje ponašanja. Česti su slučajevi i adolescenata koji se samopovređuju", rekla je Jarićeva, dodajući da je u porastu i broj adolescenata koji imaju emocionalne probleme i depresiju.

Naglasila je da sve kreće iz porodice, u kojoj se kasno uoče problemi, a i kada se uoče, roditelji nerijetko izbjegavaju odlazak kod psihijatra.

"Roditelji se sve manje bave djecom, a tu je i dostupnost društvenih mreža. Djeca su prepuštena sama sebi i grupama svojih vršnjaka", kazala je Jarićeva, dodajući da je problem što još postoji jaka stigma koja prati mentalne probleme u našem društvu.

Istakla je da problem predstavlja i to kada roditelji dovedu dijete sa problemom te ne shvataju ozbiljno ono što im psihijatar kaže.

"Roditelji odlaze kod psihologa, ali ako ih psiholog pošalje kod psihijatra onda se uglavnom brane, govoreći: 'Šta ćemo mi ovdje, moje dijete nije ludo'. A kada imamo roditelje koji sarađuju odmah se vidi pomak, odmah vidimo pozitivne rezultate kod njihove djece", navela je Jarićeva, dodajući da je bitna i dobra saradnja sa školama.

Iako u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Sokolac ne liječe maloljetnike, u razgovoru za "Nezavisne novine" Božidarka Pirković, pomoćnica direktora ove ustanove, kazala je da se, nažalost, mlađi pacijenti jave možda i prekasno.

"Porodica pokuša sama da se bori, pa se oboljeli članovi porodice liječe ambulantno, a nekad se i ne liječe, jer je naša profesija i dalje stigmatizovana", rekla je Pirkovićeva, dodajući da se mlađi pacijenti ne javljaju u bolnicu samo zbog psihoza, već i zbog alkoholizma i drugih ovisnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije