Zdravlje

Najteže je ako upala zahvati i bubrege

Najteže je ako upala zahvati i bubrege
Foto: N.N. | Najteže je ako upala zahvati i bubrege

Čak 20 od 100 žena ima česte urinarne infekcije. Stručnjaci tvrde da je razlog tome genetska predispozicija, ali i seksualni odnosi, promjena partnera i upotreba spermicida.

S porastom spoljne temperature rizik od upale bešike, mokraćnih kanala, ali i bubrega, postaje veći, jer dehidratacija organizma izazvana pojačanim znojenjem i smanjenim unosom tečnosti odgovara njenom razvoju.

Doktor Uroš Babić, urolog Kliničkog centra Srbije, kaže da urinarne infekcije mogu da budu izazvane istim sojevima bakterija, i tada se nazivaju perzistentne, ili različitim sojevima bakterija od prvog uzročnika, kada je riječ o reinfekciji.

“Nije primećeno da pojava čestih infekcija uzrokuje neke od ozbiljnih sistemskih problema, kao što su ozbiljne promene na bubrezima, odnosno bubrežna slabost i hipertenzija, ali s obzirom na simptomatologiju, bitno utiču na poremećaj kvaliteta života pacijentkinja”, kaže dr Babić.

Preporuka ženama koje su sklone razvoju urinarnih infekcija je da piju više tečnosti, naročito kada je visoka spoljna temperatura. Težina kliničke slike zavisi od lokalizacije infekcija. Ako su zahvaćeni bubrezi, kao što je u slučaju pijelonefritisa, nije rijetka situacija da pacijentkinje budu u veoma teškom opštem stanju i da njihovo liječenje zahtijeva i prijem u bolnicu.

“Za infekciju bubrega su karakteristični bol u donjem delu leđa, visoka temperatura i groznica”, kaže dr Babić.

“Ipak, najčešće je riječ o upali mokraćne bešike ili cistitisu. Ova infekcija izaziva različite poremećaje mokrenje, često mokrenje, pečenje u mokraćnom kanalu, lažni nagon, pojavu krvi u urinu, neprijatan miris urina i bolove u maloj karlici”

U 80 odsto urinarnih inefkcija uzročnik je bakterija ešerihija koli. Posebnu nevolju predstavlja činjenica da su sve češće neki od tipova ove bakterije rezistentni, odnosno otporni ne antibiotike.

Preostalih 20 odsto uzročnika su stafilokokna bakterija, klebsijela, proteus mirabilis, ureplazma, hlamidija i enterokokus. Osim bakterija, uzročnici urinarnih infekcija mogu biti i virus herpes simpleksa, gljivice (najčešće kandida) i paraziti (najčešće trihomonas).

ŠTA POMAŽE

* Pijte mnogo vode, imajući na umu da unos tečnosti u svakom slučaju zavisi i od fizičke aktivnosti i spoljašnje temperature

* Bolje je da se tuširate nego da se kupate u kadi

* Izbjegavajte rafinisanu hranu, zaslađene voćne sokove, šećer, kafu i alkohol

* Izbjegavajte uske pantalone i veš od sintetike

* Osim vode, preporučuje se ispijanje soka od brusnice, borovnice, čaj od medveđe trave, uve, kukuruzne svile, peršuna

(Novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije