Zdravlje

Namirnice koje će vam pomoći da izbjegnete debljanje izazvano stresom

Namirnice koje će vam pomoći da izbjegnete debljanje izazvano stresom
Foto: N.N. | Namirnice koje će vam pomoći da izbjegnete debljanje izazvano stresom

Stres se u tijelu može manifestirati na mnogo različitih načina.

Dok neki mogu primijetiti probleme sa spavanjem, drugi mogu doživjeti promjene u prehrambenim navikama zajedno s raznim drugim simptomima koji se često povezuju i sa stresom. Kada se stres produži tokom određenog vremenskog perioda, kao rezultat se može dogoditi i debljanje.

Iako je mehanizam koji stoji iza debljanja izazvanog stresom višestruk, postoji nekoliko značajnih čimbenika, od kojih su mnogi povezani s hormonalnim promjenama.

Promjene hormona uslijed stresa mogu imati negativan učinak na tijelo, što može utjecati i na težinu, upozoravaju stručnjaci. Štoviše, kortizol je hormon koji se oslobađa u vašem tijelu tokom perioda stresa. Zbog toga se kortizol često i naziva “hormonom stresa”. Međutim, kortizol služi mnogim drugim funkcijama u tijelu, uključujući regulaciju krvnog tlaka i glukoze u krvi, a istraživanja pokazuju da su visoke razine kortizola često povezane s pretilošću.

Dok bi upravljanje stresom trebalo biti prioritet, vaš odabir hrane također može utjecati i pomoći u upravljanju vašom težinom tokom stresnog perioda. Kako biste na najbolji način izbjegli debljanje izazvano stresom, dijetetičari su izdvojili šest zdravih namirnica koje će vam u tome pomoći. To su:

voće

povrće

cjelovite žitarice

mahunarke

jogurt

riba

(Ljepota&Zdravlje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije