Zdravlje

Namirnice koje uništavaju crijeva: Neke od njih svakodnevno konzumiramo

Namirnice koje uništavaju crijeva: Neke od njih svakodnevno konzumiramo
Foto: Ilustracija | Namirnice koje uništavaju creva: Neke od njih svakodnevno konzumiramo

Problemi sa crevima mogu se pojaviti na mnogo različitih načina. Gas, nadimanje, zatvor, dijareja i refluks samo su neki od simptoma, a prekomerna konzumacija određenih namirnica može da ih dodatno pogorša.

Čips je prvi na listi namirnica koje treba pažljivo konzumirati. Sadrži veliku količinu ugljenih hidrata i to dovodi do nadimanja i gasova. Čips se takođe sporije vari jer se prži. Takođe je poznato da hrana bogata mastima izaziva gorušicu.

Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da žvakaća guma može uticati na digestivni trakt. Mnoge vrste žvakaće gume se prave od šećernih alkohola, koje tIJelo ne može u potpunosti da svari.

Rafinisani šećer, koji se nalazi u slatkišima, takođe može biti problem. Istraživanja su pokazala da izaziva upalu crIJeva, što dovodi do mnoštva problema, uključujući neravnotežu korisnih crevnih bakterija i metaboličku disregulaciju.

Naravno, ne možemo u potpunosti da odustanemo od konzumiranja šećera, ali možete se odlučiti za zdravije varijante. Jedite voće umesto slatkiša i smanjite količinu šećera koju dodajete u kafu.

Poznato je da kupus izaziva loše varenje sa simptomima kao što su nadimanje, grčevi i gasovi. To je zato što sadrži rafinozu. U ovu grupu povrća spada i pasulj.

Obratite pažnju na potrošnju ljutog sosa. Kapsaicin mu daje poseban ukus, ali izaziva neželjene efekte kao što su refluks kiseline i grčevi u stomaku. Ako već imate problema sa crIJevima, najbolje je da preskočite sve oblike začinjene hrane, uključujući ljuti sos i salsu.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije