Zdravlje

Nar: Lijek u crvenom zrnu

Nar: Lijek u crvenom zrnu
Foto: Ilustracija | Lijek u crvenom zrnu

Sa dolaskom jeseni na policama supermarketa pojavljuju se plodovi nara, a ova voćka osim što je izuzetno ukusna, nudi brojne blagodeti našem organizmu.

Nar je jedna od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu. Zapisi o njemu mogu se pronaći u mnogim kulturama i religijama. Ovo hranljivo voće bogato antioksidansima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Izuzetno su popularni njegovi sok, sjemenke i ulje.

Mnoge studije su potvrdile da nar spada među najljekovitije voće na svijetu zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem. Nar podsjeća na crvenu pomorandžu ili jabuku prepunu koštica. Veoma je bitan dio libanske, iranske, turske, grčke i indijske kuhinje, a zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi u narodnoj medicini, kao i u kozmetici.

Učestvuje u prevenciji prijevremenih znakova starenja kože

Ulje od sjemenki nara ima odlična protivupalna svojstva zahvaljujući visokom procentu omega-5 masnih kiselina. Ono smanjuje nivo slobodnih radikala u tijelu i na taj način pomaže u prevenciji prijevremenih znakova starenja kože.

Odličan je za njegu suve kože

Ulje od semenki nara prodire duboko u kožu i hidrira je iznutra. Preporučuje se da ga nanosite naveče prije spavanja.

Učestvuje u ublažavanju simptoma psorijaze

Ako bolujete od psorijaze ili ekcema, počnite da koristite ulje od sjemenki nara. Ono je blago, a ima odlična protivupalna i antimikrobna svojstva.

Odličan je za čišćenje kože

Ulje od sjemenki nara pomiješajte s malo kokosovog ili maslinovog ulja i njime uklanjajte šminku. S obzirom na to da prodire duboko u kožu, ono je odlično za čišćenje pora.

Protiv parazita

Po nekim autorima, nar je dobar za rad srca, dok je opšteprihvaćen kao sredstvo protiv crijevnih parazita, među kojima je i trakavica, koja se može nalaziti u nedovoljno termički obrađenom mesu. Kora korijena nara i kožica unutar ploda sadrže tri alkaloida koja su otrovna za crijevne parazite, ali u određenoj dozi (0,5-0,6 grama) i za čovjeka pa može izazvati vrtoglavicu, povraćanje, proliv i smetnje u vidu. Uljni ekstrakt sjemenki ima antibakterijska svojstva pa uništava mnoge stafilokoke i streptokoke.

Kako ga najlakše očistiti

Isijecite nar poprečno na dvije polovine. Polovinu uhvatite prstima lijeve ruke tako da isječena strana nara gleda prema dlanu, a ne dodiruje ga. Ruku držite nad tanjirom ili posudom u koju ćete sakupiti sjemenke. U drugu ruku uzmite kašiku i njome nešto jače udarajte po okrugloj strani nara. Sjemenke će od udaraca neoštećene ispasti iz svojih udubljenja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije