Zdravlje

Oči mogu pokazati rane znakove Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

Oči mogu pokazati rane znakove Alzheimerove i Parkinsonove bolesti
Foto: Pixabay | Naše oči mogu pokazati rane znakove Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

Nova istraživanja pokazuju da mrežnjača, koja se u toku embrionalnog razvoja otkači od mozga, sadrži slojeve neurona koji mogu imati neurodegenerativne bolesti identično kao neuroni koji se nalaze unutar lobanje. Upravo ih njihova vidljivost, jer se nalaze izvan lobanje, čini pogodnijim za rano otkrivanje ovih oblika bolesti.

"Rano otkrivanje je 'sveti gral' ", rekao je Ron Petersen, direktor Mayo centra za istraživanje Alzheimerove bolesti za The Washington Post.

U trenutku kad se pacijent žali na probleme s pamćenjem ili drhtanje, mehanizam neurodegenerativne bolesti djelovao je vjerovatno godinama ili decenijama. Kad pacijenti počnu osjećati utjecaj neurodegenerativne bolesti na njihov svakodnevni život, skoro je kasno za liječenje.

Ranije uočavanje znakova upozorenja neurodegenerativnih bolesti moglo bi dati pacijentima više vremena za planiranje budućnosti - bilo da se radi o planiranju njege, provođenju više vremena s porodicom itd.

Istraživači su pronašli nekoliko načina "pregleda" oka kojima se može utvrditi postojanje bolesti. Od fotografisanja krvnih žila oka kamerom sa visokom rezolucijom pa do tehnike koja koristi proteinske šejkove začinjene kurkumom koja se, kad se unese u organizam, lijepi za proteine koji se mogu zateći kod Alzheimerove bolesti., prenosi klix.

Dugoročno, istraživači se nadaju da bi sposobnost uočavanja promjena na mozgu, prije nego što simptomi počnu, mogla na kraju dovesti do tretmana uspješnijih u usporavanju ili zaustavljanju napretka Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, jer trenutno takvi tretmani ne postoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije