Zdravlje

Naučnici na tragu lijeka za ćelavost?

Naučnici na tragu lijeka za ćelavost?
Naučnici na tragu lijeka za ćelavost?

Prema novoj studiji, objavljenoj u časopisu “Genes & Development“, otkrivene su ćelije zbog kojih kosa sijedi i opada.

Istraživači Jugozapadnog medicinskog centra Univerziteta u Teksasu slučajno su došli do mogućeg uzroka opadanja kose i sijedenja, proučavajući na miševima rijetku genetsku bolest koja uzrokuje rast tumora nerava. 

Oni su otkrili da se protein KROX20 akrtivira u ćelijama kože iz kojih se razvijaju vlasi, što dalje uzrokuje proizvodnju drugog proteina, zvanog ’faktor matičnih ćelija’. Ova dva proteina kod miševa igraju veliku ulogu u gubljenju vlasi i sijedenju. 

Kada su istraživači uklonili ćelije koje proizvode KROX20, kod miševa je krzno prestalo da raste, a kada su uklonili SCF gen, njihovo krzno je postalo bijelo. 

“Iako je projekat započet s ciljem da otkrijemo kako nastaju pojedini tipovi tumora, na kraju smo saznali zašto kosa postaje sijeda i otkrili identitet ćelija koje direktno utiču na rast kose“, izjavio je glavni istraživač doktor Lu Le. 

Naučnici ističu da je potrebno sprovesti dalja istraživanja da bi se razumjelo da li se ovaj proces odvija na isti način kod ljudi. Doktor Le i njegove kolege planiraju da slično istraživanje sprovedu i na ljudima. 

“Nadamo se da ćemo u budućnosti uspjeti bezbjedno da prenesemo gene neophodne za formiranje folikula kose, kako bi riješili ovaj kozmetički problem“, zaključio je.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije