Zdravlje

Naučnici potvrdili da je Vitamin C efikasan protiv karcinoma

Naučnici potvrdili da je Vitamin C efikasan protiv karcinoma
Naučnici potvrdili da je Vitamin C efikasan protiv karcinoma

Posljednje naučno istraživanje pokazalo je da vitamin C ima specifično dejstvo na matične ćelije karcinoma i da može da dovede do uništavanja kancerogenog tkiva.

Časopis “Oncotarget“ objavio je rezultate istraživanja koje su sproveli naučnici sa Salford univerziteta u Mančesteru i došli do saznanja da vitamin C i do deset puta efikasnije djeluje u borbi protiv ćelija karcinoma od lijeka 2-DG koji je u probnoj primjeni.

Naučnici su testirali uticaj tri prirodne supstance (caffeic acid phenyl ester (CAPE), silibinin i ascorbic acid), tri eksperimentalna lijeka (actinonin, FK866 I 2-DG), i jedan klinički lek (stiripentol) na razvoj ćelija i tkiva karcinoma.

Ovo je prvo naučno istraživanje koje je otkrilo da vitamin C (ascorbic acid) može biti korišćen u uništavanju ćelija karcinoma.

“Analizirali smo efekat niza prirodnih supstanci na matične ćelije karcinoma, uključujući silibinin iz mliječnih namirnica i neke sastojke iz derivata pčelinjeg meda, ali daleko najbolje rezultate postiže vitamin C. To je jeftini, prirodni, neškodljivi i lako dostupni resurs koji bi mogao postati važno oružje u borbi protiv opakih karcinoma“, rekao je Majkl P. Lisanti.

Istraživanje je pokazalo i veliki potencijal eksperimentalnog lijeka FK866 i antibiotika actinonina.

Nobelovac Linus Pauling je ranije otkrio da vitamin C može biti korišćen u liječenju karcinoma, a terapija tim vitaminom je za 25 odsto smanjila smrtnost karcinoma dojke kod pacijentkinja u Japanu. Međutim, posljednje istraživanje britanskih stručnjaka je otkrilo konkretno da vitamin C spriječava energetske procese unutar ćelijske mitohondrije karcinoma.

“Ovo je još jedan dokaz da vitamin C i druge netoksične supstance mogu imati ulogu u borbi protiv karcinoma. Rezultati su obećavajući“, rekla je Gloria Bonučeli, vođa istraživačkog tima sa Salford univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije