Zdravlje

Navike koje treba da uvedemo prije spavanja za bolji san

Navike koje treba da uvedemo prije spavanja za bolji san
Foto: Pixabay | Navike koje treba da uvedemo prije spavanja za bolji san

Prema istraživanjima iz 2023. godine, 60 procenata Amerikanaca noću spava sa telefonima pri ruci, što bi takođe moglo da se projektuje i na ostatak svijeta, piše Real Simple.

Zbog toga su zdrave navike spavanja, pravilna higijena sna i doslednost ovih navika neophodne.

"Po prirodi smo stvorenja navike",  naša tijela vole rutinu. Ako održavate zdrave i dosledne navike pred spavanje, vaše tijelo će vas nagraditi dobrim snom",  kaže Ken Zvajg, stručnjak za poremećaje spavanja.

Amer Kan, sertifikovani neurolog, specijalista za spavanje i osnivač klinike za spavanje objašnjava da san zahtijeva da um i tijelo budu u mirnom stanju što je potpuno suprotno aktivnim, budnim aktivnostima.

"Da bismo prešli u ovo stanje sna, potrebno je određeno vrijeme da se dozvoli usporavanje fizičke i mentalne aktivnosti", kaže on.

Stručnjaci za spavanje zato dijele savjete za najbolje rutine prije spavanja koje će nas uvesti u stanje koje će našem tijelu omogućiti miran san.

Večerajte dobro prije spavanja

Večerajte najmanje dva ili tri sata prije spavanja kako bi vaš sistem imao dovoljno vremena da pokrene proces varenja.

Izbjegavajte kasne vježbe visokog intenziteta

Za mnoge od nas, vježbanje poslije posla je jedina opcija, ali ako ste u mogućnosti da vježbate prije posla, za vrijeme ručka ili odmah kada dođete kući, ovo bi moglo da bude idealno ako ste u potrazi za načinima da poboljšate svoj san.

Vježbajte u ranim večernjim satima nekoliko sati prije spavanja. Vježbanje pomaže da se oslobodi mnogo mentalnog i fizičkog stresa i poboljšava metabolizam. Međutim, naporne vežbe treba izbegavati pre spavanja jer aktiviraju i telo i um, utičući na početak spavanja.

Podesite alarm

Vjerovatno ste navikli da navijate alarm za buđenje, ali da li ste razmišljali o tome da ga podesite kada je vrijeme za spavanje? Većina nas ima alarm koji nam govori da je vrijeme da se probudimo, ali naše tijelo takođe želi da bude dosledno u pogledu spavanja.

Ne idite ranije u krevet ako morate ranije da se probudite

Da, dobro ste pročitali. Kada očekujemo posebno rano jutro, mnogi od nas rano odlaze u krevet kako bi pokušali da zgrabe malo više sna, ali to je zapravo kontraproduktivno. Prema riječima dr Kana, rani odlazak u krevet može dovesti do čestih buđenja tokom noći, što pogoršava kvalitet sna. Umjesto toga, jednostavno idite u krevet u svoje redovno vrijeme, što će rezultirati boljim kvalitetom sna.

Napišite listu obaveza

Ovo može da zvuči kontradiktorno, jer bi ta lista mogla da bude stresna, ali je ovo zapravo mudra navika.

"Napišite listu obaveza prije spavanja. Kada to zapišete, to vam pomaže da budete sigurni da nećete nešto da zaboravite i bićete spremniji za sljedeći dan. Možete lakše da odete u krevet znajući da će vas lista i dalje čekati ujutru, umjesto da brinete da ćete možda zaboraviti važnu stavku", kaže dr Cvajg.

Izbjegavajte ekrane

Pokušajte da izbjegnete svu elektroniku najmanje jedan do dva sata prije spavanja. Ovo uključuje TV, računar, tablet i pametni telefon.

"Svi oni „emituju plavo svjetlo“ koje ometa unutrašnji sat vašeg tijela. Isključivanje uređaja prije spavanja omogućava vašem tijelu i umu da se pripreme za spavanje.

Uradite nekoliko istezanja

"Raztežite se prije nego što legnete u krevet. Istezanje zglobova je povezano sa osjećajem oslobađanja od stresa i opuštanja i promoviše bolji san", savjetuje dr Kan.

(NovostiMagazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije