Zdravlje

Nedostatak magnezijuma može uzrokovati osjećaj ukočenosti

Nedostatak magnezijuma može uzrokovati osjećaj ukočenosti
Foto: N.N. | Nedostatak magnezijuma može uzrokovati osjećaj ukočenosti

Osjećaj napetosti, ukočenosti, razdražljivosti ili grčeva, veće upale i poremećaji raspoloženja - sve ovo je na spisku tegoba koje uzrokuje nedostatak magnezijuma!

Magnezijum je esencijalni mineral koji pomaže u brojnim procesima u tijelu, od regulacije krvnog pritiska do olakšavanja napetih mišića i nerava, a ukočenost može ukazivati ​​na njegov nedostatak.

“Zamislite magnezijum kao mineral za opuštanje. Morate ga imati dovoljno da bi vaše ćelije stvarale energiju, radile brojne hemijske reakcije, stabilizovale membrane i pomagale kod opuštanja mišića”, objasnio je dr Mark Hyman i dodao da se može javiti osjećaj napetosti, ukočenosti ili razdražljivosti ako ga nemate dovoljno.

Nedostatak magnezijauma povezan je s većom upalom, pa čak i poremećajima raspoloženja, pokazuju istraživanja. Ako primijetite neki od ovih simptoma možda trebate povećati unos magnezijuma.

“Mnogi od nas jedu hranu koja praktično ne sadrži magnezijum. Srećom, postoji puno hrane koja može pomoći kao i kvalitetni dodaci za unos magnezijuma”, dodao je Hyman.

Šta možete da napravite?

Ljekar porodične medicine zaštite može pomoću analize krvi otkriti nedostaje li vam magnezijuma, ali i bez testa, nećete naštetiti organizmu ako u ishranu uvrstite više hrane bogate magnezijumom. Hyman preporučuje orašaste plodove poput badema, indijskih oraščića, žitarice poput pšeničnih posija, heljde, raži i smeđe riže, proteine poput tofua, soje i škampa i morsko povrće poput algi, piše mindbodygreen.

(24 sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije