Zdravlje

Nestašica lijekova se pogoršava alarmantnom brzinom

Nestašica lijekova se pogoršava alarmantnom brzinom
Foto: Pixnio | Nestašica lijekova se pogoršava alarmantnom brzinom

PARIZ - Nestašica lijekova u Francuskoj se pogoršala alarmantnom brzinom u posljednjih pet godina, sa oko 800 problematičnih medikamenata u 2018. na oko 3.000 danas.

Situacija je takva uglavnom zbog problema sa nabavkom potrebnih sastojaka za proizvodnju lijekova, od kojih većina dolazi iz Kine i Indije, 80 do 85 odsto, piše "Euractiv".

"U Francuskoj je 2018. godine između 700 i 800 lijekova imalo problematično snabdijevanje, u poređenju sa 2.500 do 3.000 danas", saopšteno je iz istražnog odbora francuskog Senata koji ispituje nestašicu lijekova.

Nestašica lijekova prisutna je i u drugim evropskim zemljama, poput Italije, koja je ove zime prijavila ograničenja u snabdijevanju za preko 3.000 lijekova, od kojih su 554 bila potpuno nedostupna.

Situacija sa Francuskom je u određenoj mjeri neobična, pošto je ta zemlja bila vodeći proizvođač lijekova u EU do 2008. godine, a sada je na četvrtom mjestu poslije Švajcarske, Njemačke i Italije, prema podacima francuskih vlasti, navodi Euractiv, a prenosi "b92".

U narednim nedjeljama, pred senatskim odborom za nestašicu lijekova govoriće francuski ministar zdravlja Fransoa Braun, kako bi se "procjenile njegove aktivnosti u borbi protiv nestašice lijekova" pijre nego što odbor podnese svoj izvještaj u julu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije