Zdravlje

Neumjerena konzumacija alkohola povećava šansu za razvoj jedne bolesti

Neumjerena konzumacija alkohola povećava šansu za razvoj jedne bolesti
Foto: Pixabay/Ilustracija | Neumjerena konzumacija alkohola povećava šansu za razvoj jedne bolesti

Muškarci koji nedjeljno popiju 15 alkoholnih pića ili više i žene koje u istom periodu popiju osam ili više čaša alkohola, imaju veći šansu da obole od kardiovaskularnih bolesti, pokazuje novo istraživanje koje je sproveo The American College of Cardiology, javlja portal Science daily.

Kako se navodi, muškarci iz ove grupe imaju 33 odsto više vjerovatnosti da se razbole u odnosu na one koji piju umjereno – tri do 14 pića nedjeljno, dok žene imaju čak za 45 odsto više izgleda da obole od bolesti srca u odnosu na one koje konzumiraju tri do sedam alkoholnih pića. .

“Među ženama je rašireno mišljenje da nisu u opasnoti od srčanih problema sve do duboke starosti, ali ova studija ukazuje da su one koji piju veće količine alkohola u trajnom riziku, bez obzira na godine starosti”, kaže jedan od učesnika projekta, kardiolog Jamal Rana. On dodaje da su rezultati ispitivanja iznenađujući jer ukazuju na to da su žene izložene opasnosti od alkohola u mnogo većoj mjeri nego što se dosad mislilo.

Rezultati istraživanja kojima je, tokom četiri godine, analizirano više od 400.000 muškaraca i žena sklonih uživanju u alkoholu ukazuju na porast opasnosti od alkohola, osobito kod mlađih osoba. Takođe, dobijeni podaci upozoravaju i da je konzumiranje alkohola, kao i nekontrolisano opijanje značajno povećano među ženama u odnosu na prethodne desetine godina.

Naučnici smatraju da prekomjerno uzimanje alkohola direktno utiče na povećanje visine masnoća u krvi, što u kombinaciji s većim brojem otkucaja srca ubrzava proces začepljenja arterija.

Tokom dužeg niza godina, tvrde medicinski stručnjaci, alkohol utiče na izduživanje, uvećavanje i slabljenje srčanog mišića što čini da srce pumpa krv manje efikasno pa se rizik od kardiovaskularnih bolesti znatno povećava.

Prema podacima WHO-a, neumjerno konzumiranje alkohola može biti uzročnik više od 200 različitih bolesti, među kojima su i bolesti jetre, neki oblici raka, kao i tuberkuloza.

Podaci pokazuju da od alkoholizma u svijetu boluje oko jedan odsto globalne populacije i da su problemi vezani uz pretjerano konzumiranje u svijetu najviše izraženi u Rusiji i Australiji, prenosi RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije