Zdravlje

Nikad nije kasno za balet

Nikad nije kasno za balet
Foto: N.N. | Nikad nije kasno za balet

Ako spadate u grupu onih koji vole da se rekreiraju, da vježbe koje radite budu podjednako zanimljive i efikasne i da pritom kao rezltat dobijete izduženo i graciozno tijelo, onda je kadrio balet najbolje rješenje za vas. Ukoliko ste već ušli u godine kada se klasičnim baletom više ne možete baviti profesionalno, najbolji put da svoju ljubav prema ovom plesu ispoljite na neki način biće upravo kardio balet.

Ova metoda treninga nastala je u Holivudu kada je čuvena balerina Meri Helen Bauer trenirala glumicu Natali Portam za ulogu u filmu "Crni labud".

Može da ga praktikuje bilo ko

Ovaj način vježbanja brzo se proširio kako u Sjedinjenim Američkim Državama, tako i u drugim zemljama. Specifičan, inventivan i efikasan način vježbanja proširio se i na našim prostorima. Namijenjen je svima bez obzira na godine. Vježbe su kreirane tako da se mogu prilagoditi svakom pojedincu, u zavisnosti od njegove spremnosti i snage. Ne preporučuje se jedino osobama koje imaju više od 20 kg viška, zbog opasnosti od povreda koljena i zglobova.

Kako se izvode vježbe

Radi se u nekoliko pravaca koji se prožimaju - baletska tehnika, snaga i kondicija. Potrebno je da prođe mjesec dana da vježbači shvate cjelokupan proces. Sva tri elementa podjednako su važna da bi samo vježbanje imalo pun efekat. Bitna je i mentalna angažovanost, kao i sam baletski stav i postura tijela, od koje svaka vježba počinje.

Šta aktivira kardio balet

Apsolutno svi mišići se aktivirani ukoliko smo u pravilnom stavu. Na svakom treningu rade se izolacione vježbe za određenu grupu mišića. Počinje se vježbama uz baletski štap (tehnika baleta kroz dosta ponavljanja sličnih pokreta), zatim se rade vježbe na sredini sale (balans) i skokovi (kondicija), a potom one na parteru (izolacione vježbe) i istezanje. Istezanje se radi nekoliko puta tokom časa. Poenta je da se tokom tri treninga u toku jedne nedjelje svi mišići aktiviraju. 

Prednosti ovog vida treninga

Sticanje gipkosti i veće felksibilnosti, ispravljanje kičme, pravilno držanje, lijepi izduženi mišići, stabilan i čvrst core (stomačni i leđni mišići)... Najljepše od svega jesu elegancija pokreta i prefinjena estetika. Osima toga, odličan je izbor za sve žene kojima su vježbe iz teretane monotone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije