Zdravlje

Nizom aktivnosti u RS obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Nizom aktivnosti u RS obilježen Međunarodni dan sestrinstva
Foto: Ilustracija | Nizom aktivnosti u RS obilježen Međunarodni dan sestrinstva

BANJALUKA - U Republici Srpskoj je nizom aktivnosti protekle sedmice obilježen Međunarodni dan sestrinstva, u organizaciji republičkog Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

"Kao jedna od najcjenjenijih i najpouzdanijih profesija, sestrinstvo ima centralnu ulogu u prepoznavanju višestrukih izazova u zdravstvu. Medicinske sestre, tehničari i babice su glavni pokretači u zdravstvenom sistemu, a njihov zadatak i cilj je odgovoriti na zdravstvene potrebe svakog pojedinca i društva", saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske.

U petak, 10. maja, u Parku Petra Kočića u Banjaluci medicinske sestre i tehničari mjerili su zainteresovanim građanima krvni pritisak i nivo šećera u krvi, a u Doboju je održana konferencija medicinskih sestara i tehničara.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u petak je održana svečana akademija kojoj su prisustvovali ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, generalni direktor Vlado Đajić, predstavnici Konfederacije sindikata Republike Srpske, predstavnici Sindikata doktora medicine Srpske Dimitrije Trišić, te brojni zdravstveni radnici i gosti.

Medicinskoj sestri - laborantu UKC-a u penziji Ljubici Trifunovski i medicinskoj sestri iz Doma zdravlja "Dr Jovan Rašković" iz Mrkonjić Grada Miri Stojčić na svečanoj akademiji dodijeljene su nagrade za poseban doprinos i razvoj sestrinstva.

Međunarodni dan sestrinstva obilježen je na Jahorini u subotu, 11. maja, u prisustvu pomoćnika ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ljiljane Ivančević, direktora bolnice "Srbija" Nebojše Šešlije, predsjednika Konfederacije sindikata Republike Srpske Željka Tepavčevića i potpredsjednika Konfederacije sindikata Republike Srpske Bože Marića.

Predstavnici republičkog Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara juče su položili vijence na grob Nade Trišić, koja je tokom svog dugogodišnjeg rada kao glavna sestra UKC-a Republike Srpske, dala nemjerljiv doprinos razvoju sestrinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije