Zdravlje

Novi dokazi mijenjaju pogled na manje štetne duvanske alternative

Novi dokazi mijenjaju pogled na manje štetne duvanske alternative
Foto: N.N. | Novi dokazi mijenjaju pogled na manje štetne duvanske alternative

Australija je elektronske cigarete proglasila za proizvod smanjenog rizika.

Kraljevski australijski koledž ljekara opšte prakse čak podržao upotrebu vaping proizvoda kao legitimnu opciju pri odvikavanju od pušenja!

Milioni pušača u Australiji ubuduće će koristiti elektronsku cigaretu u borbi protiv pušenja, a zdravstveni radnici biće oslonac na putu bez duvanskog dima, odlučeno je nakon što se Kraljevski australijski koledž ljekara opšte prakse saglasio sa smjernicama nacionalnog vodiča za odvikavanje od pušenja.

Pacijentima će, kako je definisano, pored podrške u vidu konsultacija, biti omogućeno da na ljekarski recept podižu tečnost sa nikotinom za punjenje elektronskih cigareta na maksimalni period od tri mjeseca.

Odluka je usljedila nakon detaljne analize naučne dokumentacije kojom je potvrđeno da su vaping proizvodi efikasni kod odvikavanja od pušenja i da je njihova upotreba manje štetna – objavljeno je na sajtu Australijske asocijacije za smanjenje štete od duvana.

Da je riječ o drastičnom zaokretu u dosadašnjoj restriktivnoj politici prema pušenju, potvrđuje činjenica da je Australija jedan od najvećih protivnika duvana - cijene ovih proizvoda su među najvišima u svijetu, pušenje je dozvoljeno praktično samo u kući, a nikotin se ne može nabaviti bez ljekarskog recepta.

Uređaji nove generacije prolaze detaljne analize

Osim u Australiji, analiziranjem uticaja bezdimnih alternativa bave se i američke vlasti, pa je Agencija za hranu i lijekove (FDA) prošlog aprila, nakon detaljnih provjera, autorizovala IQOS, uređaj koji zagrijava a ne sagorijeva duvan koji proizvodi duvanski gigant Philip Morris. 

Kako je IQOS do danas jedini uređaj u SAD koji ima saglasnost FDA za prodaju u Americi, tamošnje vlasti naložile su i ostalim proizvođačima cigareta i vaping proizvoda da do maja 2020. podnesu zahtjev za autorizaciju, zajedno sa specifikacijom uređaja i naučnim dokazima.

Slične analize rađene su na IQOS-u i u Rusiji – naučni institut za duvan i duvanske proizvode po nalogu ruskih vlasti analizirao je aerosol, sa ciljem da se potvrde ili opovrgnu tvrdnje proizvođača da se radi o proizvodu koji emituje do 95 odsto manje štetnih materija od cigarete. 

U studiji je poređen nivo toksičnosti aerosola nastalog zagrijavanjem duhanskih patrona, sa duhanskim dimom kontrolnih cigareta pet najprodavanijih brendova cigareta u Rusiji. 

Rezultati su pokazali da je sadržaj osam od devet štetnih komponenti koje nastaju korištenjem IQOSa drastično niži u poređenju sa svim tradicionalnim cigaretama koje su bile uključene u istraživanja. 

Jedina supstanca čiji nivo nije smanjen zagrijavanjem duvana umjesto njegovim paljenjem je nikotin, za koji je i ranije ukazano da ne predstavlja primarni uzrok bolesti povezanih sa pušenjem.

Restriktivne mjere ne rješavaju problem pušenja

Iskustvo je pokazalo da restriktivne mjere zabrane i stroge kontrole pušenja nisu donijele očekivane rezultate da će se broj pušača drastično smanjiti. 

Zato su razvijene zemlje svijeta počele da se otvaraju prema dijalogu i drugim opcijama, ali i regulisanju tržišta elektronskih cigareta i uređaja koji zagrijavaju duhan. 

Do sada su u Rusiji, Australiji, Americi, Velikoj Britaniji i Njemačkoj rađena detaljna ispitivanja ovih alternativa, koja su dovela do promjene razmišljanja i otvoreniji stav prema njihovoj upotrebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije