Zdravlje

Od trovanja hranom liječi se pet dana

Od trovanja hranom liječi se pet dana
Foto: N.N. | Od trovanja hranom liječi se pet dana

Bakterije koje relativno često uzrokuju trovanje hranom su salmonela, listerija, ešerihija koli, stafilokoka i različite vrste klostridija.

Za salmonelu je karakteristično što može, uz bolove u želucu, izazvati i povišenu temperaturu. Kad će se trovanje salmonelom manifestovati zavisi od fizičkog statusa i imunološkog sistema, te od toga šta ste jeli i pili, a to je obično od 12 do 48 sati nakon unosa kontaminirane hrane.

Prepečeni hljeb i mlaki čaj

Kod salmonele je vrlo važno adekvatno odreagovati. Potrebna je dijeta i pijenje što više tečnosti koja ne iritira želudac, najbolje neki blagi, mlaki čaj, na primjer od šipka. Ako imate salmonelozu potrebno je dva dana sprovoditi jaku dijetu - tad se jede samo prepečeni hljeb i pije mlak čaj, eventualno malo slanih štapića, jer morate pustiti probavnom sistemu da dođe sebi. Zatim se lagano prelazi na drugu prehranu. Već treći dan možete eventualno pojesti neki obrani sir, supu ili pola banane. Doktoru treba da odete ukoliko povratite sve što popijete ili ako primijetite krv u stolici. Međutim, i bez alarmantnih simptoma dobro je tražiti pomoć i držati se propisane dijete.

Prenos bakterija iz hrane

Salmonelu je nemoguće prepoznati na mesu jer ne izaziva loš miris, ukus ili promjenu boje, osim ukoliko je hrana kontaminirana i drugim mikroorganizmima koji uzrokuju smrad. Budući da je salmonela vrlo diskretna, važna je prevencija. Salmonele su živa bića te, da bi živjele, trebaju hranjive tvari i vodu. Što je namirnica hranjivija, nutritivno je bogatija, i to će se salmonele bolje u njoj razmnožavati. Zato su važna pravila rukovanja hranom. Osim dobre higijene pri rukovanju hranom i termičke obrade, važno je paziti da hrana ne dolazi u dodir sa sirovom. Tad nastaje kontaminacija - prenos bakterija iz hrane (obično sirove) na druge namirnice.

Ostaci se čuvaju u frižideru

Ruke, suđe i daske za rezanje perite toplom vodom i deterdžentom prije i nakon rukovanja sirovim mesom, morskom hranom i jajima te prije jela. Neke namirnice, a posebno meso, kuvajte dovoljno dugo. Kod podgrijane hrane provjerite je li potpuno zagrijana. Kod pohranjivanja ostatke hrane čuvajte u frižideru, na temperaturama koje sprečavaju porast broja bakterija. Kvarljive namirnice, kuvanu hranu i ostatke jela pospremite u frižider što je prije moguće.

Namirnice podložne salmoneli:

* Piletina

* Kremasti kolači

* Hladne salate

* Variva

* Mesni umaci

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije