Zdravlje

Ogroman značaj testiranja u borbi protiv HIV infekcije

Ogroman značaj testiranja u borbi protiv HIV infekcije
Foto: N.N. | Ogroman značaj testiranja u borbi protiv HIV infekcije

BANJALUKA - Testiranje zauzima centralno mjesto u borbi protiv HIV infekcije, poručila je danas načelnik Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjaluci Antonija Verhas.

Ona je navela da se na Klinici za infektivne bolesti UKC-a od HIV infekcije liječi 60 pacijenata i naglasila da je njihov broj u blagom porastu u odnosu na ranije godine, zbog čega je potrebno istaći važnost testiranja i rizične i opšte populacije.

"Testiranje zauzima centralno mjesto u borbi protiv HIV epidemije i pandemije. Cilj je da se otkrije u ranoj fazi jer je tada broj komplikacija manji i terapija može početi na vrijeme. Testiranje je anonimno, dobrovoljno i besplatno", rekla je Verhazova novinarima u Banjaluci, povodom 1. decembra - Dana borbe protiv side.

Ona je naglasila da liječenje u Srpskoj za sva osigurana lica pokriva Fond zdravstvenog osiguranja i da svi pacijenti inficirani HIV-om imaju pravo na besplatnu dijagnostiku i terapiju.

"Fond zdravstvenog osiguranja za sve naše pacijente obezbjeđuje terapiju. Terapija za HIV je kombinovana. Posljednjih nekoliko godina smo u pregovorima sa Fondom da nabavimo i savremenije lijekove koji su na tržištu", istakla je Verhazova.

Ona je napomenula da HIV infekcija i dalje ima epidemijske razmjere u svijetu i da je inficirano oko 37 miliona ljudi, a godišnje umre oko oko 1,7 miliona.

Nacionalni koordinator za prevenciju HIV-a u Republici Srpskoj Snežana Ritan rekla je da se posljednjih godina broj novootkrivenih oboljelih na godišnjem nivou kreće oko 10 i ukazala da bi sve ustanove trebalo da se potrude i pokušaju organizovati testiranja i podrže one kojima je potrebno.

"Ranije su postojala savjetovališta pri svim odjeljenjima u bolnicama u Srpskoj, trenutno je samo savjetovalište pri Klinici za infektivne bolesti UKC Republike Srpske ušlo u sistematizaciju, iako se kolege u svim lokalnim zajednicama trude da, u skladu sa mogućnostima organizuju dobrovoljna, anonimna, povjerljiva testiranja", rekla je Ritan.

Ona je ukazala da je u našoj sredini još prisutna velika stigma i diskriminacija ove populacije.

"Ljudi treba da se testiraju i da ne misle da postoje samo rizične grupe. Postoji samo rizično ponašanje, toga treba biti svjestan i najbolje je da svako uradi test ako misli da za to postoji razlog", navela je Ritan.

Prema njenim riječima, u Srpskoj su od prvih slučajeva osamdesetih godina do danas registrovana 132 oboljela pacijenta od HIV/AIDS-a, a od 1. decembra prošle godine prijavljeno je ukupno 10 novooboljelih.

Ritan je navela da su od 1. decembra prošle godine prijavljena četiri preminula pacijenta od AIDS-a, a do sada su od posljedica ove bolesti u Republici Srpskoj umrle 24 osobe.

Klinika za infektivne bolesti UKC Republike Srpske danas organizuje besplatno, dobrovoljno, anonimno, brzo testiranje, rapidnim testovima, za sve zainteresovane građane na virus HIV-a.

Svi zainteresovani testirati se mogu do 19.00 časova u Savjetovalištu Klinike za infektivne bolesti – prizemlje na lokaciji Paprikovac, ambulanta broj 47.

Mobilna ekipa medicinskog osoblja iz Klinike za infektivne bolesti sutra će organizovati besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje studenata u studentskom domu - Paviljon četiri, od 11.00 do 14.00 časova.

Za studente medicine sutra će biti organizovana i predavanja o ovoj temi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije