Zdravlje

"Oko 90 odsto karcinoma grlića materice nastaje na podlozi HPV-a"

"Oko 90 odsto karcinoma grlića materice nastaje na podlozi HPV-a"
Foto: Ilustracija | "Oko 90 odsto karcinoma grlića materice nastaje na podlozi HPV-a"

DOBOJ - Smatra se da 90 odsto slučajeva karcinoma grlića materice nastaje na podlozi humanog papiloma virusa /HPV/, koji je i uzročnik karcinoma vulve, rektuma i orofaringsa, izjavila je epidemiolog u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Ana Ćeklić Stevanović.

Stevanovićeva je rekla novinarima da je infekcija humanim papiloma virusom najčešća seksualna transmisijska infekcija i javlja se u skoro 90 odsto seksualno aktivnih ljudi.

"Dobra stvar je što imunološki sistem uglavnom eliminiše virus nakon dvije godine infekcije i nema kliničke manifestacije bolesti, međutim postoje i nesimptomatski prenosioci bolesti", istakla je Stevanovićeva.

Ona je kao prevenciju navela upotrebu prezervativa /za koji ističe da nije u velikoj mjeri efikasan jer virus može da se prenese kontaktom kože o kožu/, te upotrebu devetovalentne vakcine protiv HPV-a američkog proizvođača za koju kaže da je bezbjedna i bez neželjenih reakcija.

Stevanovićeva je rekla da dolazak vakcina očekuje za oko mjesec dana.

"Vakcine još nisu došle. Tender je raspisan u Institutu za javno zdravstvo i oni su u nabavci. U zakonu je propisano da će ih davati porodična, multidisciplinarni centri, ali vidjećemo još kako će se organizovati svaki dom zdravlja ponaosob", navela Stevanovićeva.

Prema njenim riječima, preporuka Instituta za javno zdravstvo i ministarstva zdravlja je da se vakcinišu sva djeca - dječaci i djevojčice između 11 i 14 godina, dok je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da se mogu vakcinisati i žene do 50. godine.

Vakcina nije obavezna, davaće se prema preporuci i uz saglasnost roditelja i besplatna je za uzrast od 11 do 14 godina.

Ona je rekla da u zemljama u kojima je uvedena vakcina protiv HPV-a sa organizovanim skrining programom incidenca javljanja karcinoma grlića materice je izrazito niska i navela primjer Slovenije koja je od 2008. godine uvela program vakcinacije ili Australije u kojoj je incidenca karcinoma ispod pet na 100.000 žena, dok incidenca za BiH iznosi 24 na 100.000.

Ginekolog u Domu zdravlja Mladen Blagojević poručio je da je karcinom grlića materice izlječiv ako se na vrijeme otkrije, a ginekološki pregled i papa nalaz su najsigurniji u prevenciji njegovog nastanka, od kojeg najčešće obolijevaju žene između 40 i 50 godina, ali se spušta i na 30 zbog seksualnih sloboda.

On je rekao da je evidentirano oko 130 tipova HPV virusa od kojih je maligna takozvana treća grupa - visokoonkogena tip 16 i 18.

Kao prateće faktore rizika Blagojević je ukazao na prijevremeno stupanje u seksualne odnose, naročito kod djevojčica prije 16 godina, promiskuitetno ponašanje žena, učestale infekcije, pušenje, alkohol, kao i dugotrajna upotreba kontraceptivnih sredstava.

 

"U početku bolest najčešće nema nikakvih simptoma. Može se pojaviti pojačan sekret i krvarenje", rekao je Blagojević.

Kada je u pitanju dijagnostika, on ukazuje na anamnezu ginekološkog pregleda, papa nalaza, biopsija, ultrazvuk, magnetnu rezonancu ili CT.

On je ukazao na značaj prevencije poput vakcinisanja i skrininga.

"Papa nalaz se radi jednom godišnje, a pošto nemamo nacionalni zakon o prevenciji karcinoma grlića materice, uzimamo protokole iz drugih država", naveo je Blagojević.

On je rekao da su najsigurniji kandidati za vakcinu protiv HPV-a djeca od devet do 19 godina koja nisu imala seksualne odnose.

"Dječaci se isto vakcinišu jer i kod njih može nastati karcinom na penisu, ustima i jeziku", izjavio je Blagojević.

Blagojević je rekao da već dugo u svojoj praksi nije zabilježio slučaj karcinoma grlića materice, koliko predkanceroza koje se mogu izliječiti.

LJekar porodične medicine Doma zdravlja Marina Jotić Ivanović rekla je da se januar obilježava kao mjesec borbe protiv raka grlića materice i navela podatke koji ukazuju da godišnje u svijetu oboli oko 500.000 žena, a stopa smrtnosti od 85 odsto vezuje se za zemlje sa niskom ekonomskim razvojem i nedostatkom skrinig programa.

Ona je navela da Svjetska zdravstvena organizacija u namjeri da smanji oboljenje od karcinoma grlića materice preporučuje pristupe prevencije poput skrininga, ranog otkrivanja i liječenja.

"U Republici Srpskoj preporuka Instituta za javno zdravlje i Fonda zdravstvenog osiguranja je da svaka žena od 25. do 60. godine barem jednom u tri godine odradi papa nalaz", rekla je Ivanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije