Zdravlje

Onkološki pacijenti iz USK bliže liječenju u Banjaluci

Onkološki pacijenti iz USK bliže liječenju u Banjaluci
Foto: Zlatan Čekić | Onkološki pacijenti iz USK bliže liječenju u Banjaluci

BIHAĆ - Postoji velika mogućnost da se onkološki pacijenti s područja Unsko-sanskog kantona liječe u Centru za radioterapiju koji djeluje u sklopu Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, a razgovori o saradnji između ovih zdravstvenih ustanova su započeli.

Ovo je potvrdio Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću, istakavši kako su između dvije ustanove dogovoreni zajednički onkološki konzilijumi.

"Nama je takva saradnja zaista potrebna jer smo 300 kilometara udaljeni od kliničkih centara u Sarajevu i Tuzli. Mi vapimo za pomoći kada je ova problematika u pitanju, a oni su iskazali spremnost da se bez ikakve novčane naknade uključe u rad onkoloških konzilijuma i tako našim pacijentima olakšaju liječenje", kazao je Havić.

On je dodao kako Kantonalna bolnica, zbog ograničenosti svojih kapaciteta, nije u mogućnosti da pacijentima pruži liječenje radioterapijom, pa se pacijenti šalju u druge kliničke centre na području FBiH.

Ističe kako je u posljednje vrijeme primjetan porast broja pacijenata s uznapredovalim malignim oboljenjima, što se pripisuje tome da je mnogima od njih, zbog pandemije virusa korona, bio ograničen pristup porodičnim ljekarima, pa je izostala pravovremena dijagnostika.

"Broj pacijenata se značajno povećao, gotovo uduplao, pa nam je u ovom trenutku svakako potrebna stručna pomoć. Sigurno je da je pomoć kolega iz Banjaluke dobrodošla, ali je za institucionalnu saradnju potreban sporazum institucija u čijoj je nadležnosti zdravstvo. Ukoliko sve bude teklo po planu do toga bi moglo doći već iduće godine", istakao je Havić.

Podsjetimo da su mogućnost liječenja u Banjaluci nedavno zatražila i udruženja koja okupljaju onkološke pacijente s područja Unsko-sanskog kantona, čiji su predstavnici posjetili Centar za radioterapiju u Banjaluci.

Smatraju kako bi, zbog blizine, liječenje u Banjaluci značajno smanjilo ekonomske troškove te omogućilo da pacijenti dolaze skupa sa članovima svojih porodica.

Inače, troškovi liječenja takvih pacijenata iz USK u drugim kliničkim centrima u FBiH na godišnjem nivou iznose oko četiri miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije