Zdravlje

Pratite nas na Google news

Onlajn test za rano otkrivanje karcinoma dojke

Onlajn test za rano otkrivanje karcinoma dojke
Foto: Ilustracija | Onlajn test za rano otkrivanje karcinoma dojke
N.N.

Prevencija i pravovremeno otkrivanje raka dojke veoma su važni za uspjeh izlječenja ove bolesti.

Rak dojke je zloćudna izraslina koja nastaje kada normalne ćelije počne da se ubrzano umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo dojke, a kasnije i druge organe.

Karcinom dojke je najčešći karcinom dijagnostikovan kod žena, kako u svijetu (a drugi najčešći ukupno), tako i u Srbiji.

Procijenjeno je da je 2012. godine u svijetu oko 1.700.000 žena oboljelo od karcinoma dojke, dok je iste godine od ove bolesti umrlo oko 522.000 bolesnice.

Procjenjuje se da se u cijeloj Srbiji u toku godine dijagnostikuje oko 4.500 novooboljelih žena sa rakom dojke, koji je i vodeći uzrok smrti među malignim tumorima kod žena.

Rak dojke se danas može uspješno liječiti. Za bolji uspjeh liječenja važno je pravovremeno otkriti bolest i započeti odgovarajuće liječenje.

Zato je veoma važno da se žene same pregledaju, ili da učestvuju u organizovanim ljekarskim pregledima za rano otkrivanje i prevenciju karcinoma dojke (skrining pregledima).

Danas postoji veliki broj istraživanja i medicinskih studija koji se bave ovom temom, ali kako se komplikovane medicinske studije i istraživanja mogu upotrebiti na takav način da ih svako može koristiti?

Kako iskoristiti digitalnu tehnologiju i približiti je običnom čovjeku? Lekar info tim zajedno sa svojim saradnicima kreirao je onlajn test za rano otkrivanje karcinoma dojke.

Test je baziran na činjenicama iz medicinskih studija i istraživanja.

Odvojite pet minuta i saznajte koliki je vaš rizik za nastanak raka dojke.

Procijenite svoj rizik: http://proceni-rizik.lekarinfo.com/

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije